Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Samimi Haber YouTube kanalında Aleyna Horasan’ın sunduğu Samimi Analiz programına katıldı. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan inşaatların ardından hiçbir bedel alınmadığını söyleyen Kiraz, devletin, vatandaşın tapusuna ortak olma sistemini anlattı.
Katıldığı yayında dar gelirli vatandaşlar için inşaatlar yapan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın tapuya ortak olma sistemini aktaran Kiraz, şu ifadeleri kullandı.
“ZARARI İSTEMİYOR, TAPUYA ORTAK OLUYOR”
Sadece dar gelirli ve yoksullar geçerli olmak üzere yapılan bir proje. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı proje yapıyor, arsayı ve evi “devlet olarak ben yapacağım” diyor. Yapılan bu inşaat karşılığında oluşan zararı “senden istemiyorum” diyor. Bunun karşılığında değer kadar tapuya ortak olduğunu söyleyen Kiraz, bunun tartışmaya açık olmadığını söyledi.
“ÖLENE KADAR OTUR”
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın dar gelirli vatandaşlara şu yaptırımı uyguladığını söyleyen Kiraz, “Ortak olduğum hisse kapsamında sana bu borcu öde zorunluluğu getirmeyeceğim. Ne zamana kadar, sen ölene kadar. Benim hissemle sen oturmaya devam et” dediğini aktardı.
ÖMÜR BOYU OTURMA HAKKI
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, dar gelirli ve yoksul vatandaşların katıldığı projelerde, borç yerine gayrimenkul ortaklığı modelini geliştirdi. Bu sayede vatandaşlar borçlanmak yerine gayrimenkullerine ortak olabilecek.
Yani kamu kentsel dönüşüm için bir bedel ödeyerek konutunuzu yaptıracak ve sizin konutunuza ortak olmuş olacak. Kamu sizden ödenen bu bedeli istemeyecek ve ömür boyu bu konutta oturma hakkı verecek.
Ancak ilerleyen süreçte vatandaş devlete olan borcu kendisi ödemek isterse; devlet ortaklıktan çıkacak ve konutun tamamı hak sahibine teslim edilecek.
Vatandaşın hayatta olduğu sürece konutta oturabilme imkanı bulunacak. Vefat etmesi durumunda, mirasçılara aynı hakkı tanıyacaklar.
Mirasçılar, konutta ömür boyu kalabilecekler. Ancak, eğer mirasçılar konutu satmayı tercih ederlerse, bu durumda evin güncel değerinin bir kısmını kamuya ödeyip evi satabilecek.
KİMLER DEVLET İLE ORTAKLIĞIYLA EV YAPTIRABİLİR?
Devletle yapılan ev ortaklığı için belirli kriterler bulunacak. Özellikle yoksul vatandaşlar için yeni bir model geliştiriliyor. Bu modelde ilk koşul, vatandaşların iki veya daha fazla eve sahip olmaması olacak. Gelir durumu gibi ev halkının ölçütlerini içeren şartlar, uygulamayla birlikte hayata geçirilecek.