Dişlerimizi her ne kadar düzenli olarak fırçalasak da diş hassasiyeti ve sorunları yaşayabiliyoruz. En büyük nedeni tükettiğimiz yiyecekler ve içeceklerdir
Greyfurt oldukça asidiktir, bu nedenle dişlerin yüzeyini ve onu koruyan emayeyi aşındırabilir. Greyfurt yerseniz yapabileceğiniz en iyi şey onu fazla çiğnememek ve gecikmeden yutmaktır.
LİMON
Limonlar diş minesinin erozyonunu teşvik eder ve boşluk bırakabilir. Ağızdaki plakların normalden daha fazla hasara neden olmasına izin verebilir. İçeceğinize limon eklerseniz tercihen şekerli olmamasına dikkat etmelisiniz.
KRAKER
Küçük parçaları diş etlerinin çatlaklarına sıkışabileceğinden, onları yedikten sonra ağzınızı çalkaladığınızdan emin olun. Dişlerinizi sağlıklı tutmak istiyorsanız karbonhidrat içermeyen tam tahıllı ürünleri tercih edin.
ASİTLİ İÇECEKLER
Asitli içecekler şekerle doludur, bu nedenle tüketimleri diş çürümesine neden olabilir, ancak asit içerikleri diş minesini daha hızlı aşındırabileceğinden diş hekimleri diyet versiyonunu bile önermezler. Diş hekimleri, "Asitli içecekler içerseniz , dişlerinizi fırçalamadan önce 30 dakika bekleyin, aksi takdirde asitleri dişlere sürterek diş minesinin aşınmasına katkıda bulunabilirsiniz" diyor.
TURŞU
Sirke genellikle asit içeren ve dolayısıyla diş aşınmasını destekleyen dekapaj için kullanılır. Turşuyu yumurta veya peynir gibi daha az asitli yiyeceklerle yiyerek ve yemekten sonra ağzınızı çalkalayarak buna karşı koyabilirsiniz.
YER FISTIĞI VE BADEM
İstisnai olarak buradaki sorun asit içeriği değil, bazı durumlarda dişlerin çok sert olması ve bunun sonucunda dişlerde mikro çatlakların oluşabilmesi ve aşırı durumlarda kırılmaların bile oluşabilmesidir.
BUZ
Buz üzerinde çiğnemek zararsız görünebilir, ancak dişlerde zamanla daha büyük çatlaklara dönüşebilen mikro yaralanmalar bırakabileceğinden hiç de değmez