Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Doğa severler, dünyada sadece bu bölgede yetişen karagül bitkisine ilgi çekmek için gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında tarihi alanları ziyaret etti ve müzik eşliğinde eğlendi.
Etkinlik grubu, geçmişte karagülün doğal yetişme alanı olan ve baraj suları altında kalan Çekem köyüne de ziyaret gerçekleştirdi. Köyde arama yapan doğaseverler, doğal ortamda karagül bulamayınca ilçedeki seralara yönelerek bitkiyi gözlemledi. Ayrıca, tekne turu yaparak bölgedeki endemik türler arasında yer alan karagülün yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptılar.
Su altında kalan alanlarda karagül yetiştiğini belirten Mehmet Altundağ, "Bir zamanlar bu ıssız köyde insanlar yaşıyordu. Arkadaşların şu an yüzdüğü yerde Karagül yetişiyordu. Köyde gezdik, ama Karagül’ü bulamadık” dedi.
Etkinlikte yer alan bir diğer katılımcı olan Başak Helin Güneş, "Şu an arkadaşların yüzdüğü yerde karagül yetişiyordu. Suların yükselmesi ile beraber karagülün doğal yetişme alanları çok daraldı. Karagül şu an sadece seralarda yetiştiriliyor” ifadelerini kullandı.
Karagülün endemik bir bitki olduğunu belirten Aysel Ciğerlioğlu, "Sadece Halfeti’de yetişiyor ama suların yükselmesinden dolayı fazla yetiştirilemiyor” dedi.
Yunus Emre Şimşeksoy, "Karagülü doğal ortamda görmek amacıyla geldik ama karagülü ancak seralarda bulabildik” dedi.