22 Şubat''ta Türkiye saati ile 21.00''da açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı ve bir gün sonra Merkez Bankası''nın yapacağı Para Politikaları Kurulu''ndan (PPK) çıkacak faiz kararının piyasada yaratabileceği volatiliteyi engellemek isteyen TCMB, haftanın ilk gününde radikal dolar kurunu etkileyecek radikal değişikliklere gitti.
Ekonomim.com''dan Şebnem Turhan''ın aktardığına göre; 7 aylık sürenin ardından dolar/TL''nin 19 bandının üzerine çıkması, 14 Mayıs''a kadar uygulanacak ''seçim ekonomisi'' için alarm verdi. AKP hükümetinin ekonomi politikalarını araçsallaştırmada başvurduğu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şu aşamada bireysel hesaplar için bir alım sınırı getirmemiş olsa da, ciddi miktarlara ulaşan döviz alım-satım işlemleri gerçekleştiren kurumsal ticari müşteriler için döviz alımında yarı yarıya düşüşe imza attı.
TEK GECEDE YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ
Bankalara gönderdiği yazılı metinler ile kısıtlamalarını duyuran Merkez, bu kez sözlü bir şekilde bankacılık kaynaklarını uyararak, günlük 5 milyon dolarlık alım sınırının 2.5 milyon dolara indirildiğini aktardı. Yaşanan gelişmelerin ardından, ekonomist Atilla Yeşilada''nın "Döviz hesaplarına kısıtlama yolda" başlıklı yazısında ortaya attığı senaryonun gerçekleşeceğine yönelik endişeler çoğalırken, söz konusu kararın 14 Mayıs''tan sonra kaldırılıp kaldırılmayacağı ya da mevcut sınırın daha da aşağı bir noktaya indirilmeyeceği henüz bilinmemekte.
Yurtiçi yerleşkelerin, yurt dışına yönelik para transferlerine %5 gibi piyasa koşullarının üzerinde bir ücret kesintisi uygulamaya başlayan TCMB, peşi sıra hazırladığı kısıtlamaların ardından ekonomide söz sahibi aktörleri de tedirgin etmiş durumda. Her ay milyonlarca doları bulan ithalat ve ihracat yapan firmalar, artık yurt dışına 500 dolarlık bir para gönderme işleminde dahi evrak hazırlamak zorunda olmalarından şikayetçi.
Bunun dışında, gönderim maksadı ne olursa olsun artık 50 bin dolar üzeri yurtdışı para transferlerinde de belgelendirme ve bildirim zorunluluğu var.
DÖVİZ HESAPLARININ DONDURULACAĞI İDDİALARI GERÇEK Mİ?
Paraanaliz.com''daki köşesinde, 6 Şubat depremlerinin ardından olay yaratacak bir iddia ortaya atan Atilla Yeşilada, hükümetin başlangıçta döviz hesaplarına yönelik kısıtlamalara gideceğini ve nihai olarak da hesapların dondurulma seçeneğinin masaya yatırılacağını iddia etmişti. Piyasalar ve ekonomistler tarafından oldukça abartılı bulunan bu iddialar, son haftalarda üst üste gelen kısıtlamaların ardından yeniden dillendirilmeye başlandı.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına verilen prim uygulamasının sonlandırılmasının ardından, Merkez''in bankalara gönderdiği yazıda döviz alım-satım fiyatları arasındaki makasın daha da yukarı çekilerek yabancı para birimlerinin alınmasının azaltılması amaçlanmıştı. Söz konusu iki kısıtlamanın ardından, son olarak ticari kurumsal müşterilerin dolar alımına yönelik 5 milyonluk kotanın tek gece 2.5 milyona düşürülmesi bankaları ve kurumsal firmaları tedirgin etmiş durumda.
Dolar hesabı olanları ilgilendiriyor! Merkez Bankası'ndan bir yasak daha geldi
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere kadar dolar kurunda ciddi bir artış yaşanmasını istemeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kurumsal firmaların günlük döviz alım limitini yarı yarıya düşürdü.