Dolar için şaşırtan çağrı yaptılar: Kur buraya kadar yükselmeli...

Son yıllarda dolar kuruna yaşanan önlenemez yükseliş vatandaşa enflasyon ve kriz olarak geri dönerken, kurda yaşanan yükselişten kazançlı çıkanlar ise ihracatçılar oldu. Gelişmeler böyleyken Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, dolar kurunun yükselmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.

2018 yılında başlayan döviz krizi devam ediyor. Hükümetin 2021 yıl sonunda çıkardığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) etkisini yitirirken, dolar yeniden 18 lira seviyesini aştı.

Kurda yaşanan yükseliş nedeniyle vatandaşlar enflasyon altında ezilirken, Türkiye İhracatçılar Meclisi''nden şaşırtan açıklamalar geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, kurun sanayiciyi destekleyen bir seviyede olması gerektiğini söyledi

Mustafa Gültepe, Bloomberg HT yayınında ihracat performansı ve ihracat ilgili düzenlemeler üzerinden finansmana erişim konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Kurun sanayiciyi destekleyen bir seviyede olması gerektiğini söyleyen Gültepe, rekabetçiliği koruyabilmek için girdi maliyetlerini kontrol altına almanın gerektiğini kaydetti. Gültepe, "Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor" dedi.

Gültepe, "Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor. Türkiye''de birçok yatırım yapıldı. Çarkların dönmesi lazım, dünyaya satış yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

RESESYON RİSKİ

Son 18 ayda iki ay hariç rekorlar kırılan bir ihracat serisi olduğundan bahseden Gültepe, "İhracat tarafında çift rakamlı artışları açıkladık. Fakat son aylarda artış hızında bir yavaşlama var. Bunda dünyadaki büyüme görünümünün de etkisi söz konusu" dedi.

Almanya''nın Türkiye''nin en büyük ihracat pazarlarının başında geldiğine de değinen TİM Başkanı, "Dolayısıyla Avrupa''nın görünümü Türkiye ihracatı üzerinde etkili oluyor. Girdi maliyetlerinin yüzde 50''sinin dolar satışlarının yüzde 50-60''ının euro olduğu yerde paritedeki makas bizi etkiliyor. Bizim ihracatımızda paritenin etkisi 12 milyar dolara yakın. Bu durum bizim rekabetçiliğimizi düşürüyor" ifadelerini kullandı.

İhracatı ilgilendiren düzenlemelerin istişari olarak yapılmalı gerektiğini de vurgulayan Gültepe, "Düzenlemeler ''ben yaptım oldu'' şeklinde yapılmamalı. Düzenlemelerde her ihracatçıyı aynı kefeye koymamak gerekiyor. Önemli olan burada sanayiciyi dinleyerek kredi imkanlarını artırmak. Psikolojik olarak finansmanın önünü açmalıyız. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eximbank''a acilen fonlama sağlamalı" dedi.

İlgili Haberler

Ağrı'da otobüsün çarptığı iki kişi hayatını kaybetti
Şimdiye kadar söylenen tüm rakamları unutun! Asgari ücrete yapılacak yeni zammı çıtlattı
Selçuk Geçer'den şaşırtan açıklama: Çakılacak!

Ekonomi Haberleri