Türkiye'de son yıllarda sürekli artış gösteren dolar kuru, 31 Mart seçimlerinin ardından yatay bir seyir izlemeye başladı.
Son 3 ayda kurdaki artış sınırlı bir seviyede kalırken, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 2 basamak yükseltmesi uluslararası piyasalarda büyük yankı uyandırdı.
Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte parasal sıkılaşma sürecine giren Türkiye, ekonomi modelinde köklü değişikliklere gitti. Bu adımların ardından Türkiye'nin Kredi Risk Primi (CDS) son yılların en düşük seviyelerine geriledi.
Moody's'in kararıyla Türkiye'nin kredi notu B3'ten B1'e yükseltildi ve bu durum dolar yatırımcılarını tedirgin etti.
MOODY'S DOLAR YATIRIMCILARINA KÖTÜ HABERİ VERDİ
31 Mart seçimlerinden sonra verilen olumlu mesajlarla birlikte Türkiye'ye giren yabancı sermaye oranında önemli bir artış yaşandı. Merkez Bankası, ülkeye giren dövizlerin büyük kısmını net döviz pozisyonunu iyileştirmek için kullandı ve -75 milyar dolar olan net döviz pozisyonu 3 ay içinde +10 milyar doların üzerine çıktı.
Moody's'in kararının ardından piyasalar, Türkiye'ye yeni bir yabancı yatırımcı dalgasının gelmesini beklerken, bu durum ülkeye döviz girişinin hızlanmasına neden olacak.
Merkez Bankası bir yandan döviz alımına devam etmeyi hedeflerken, diğer yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını yıl sonuna kadar tamamen kaldırmaya çalışıyor.
DOLAR KURU YENİDEN 33 LİRANIN ALTINA İNEBİLİR
Türkiye'ye döviz girişinin artacağı beklentisi, dövizde pozisyon alan yatırımcılar için endişe yaratıyor. Yüksek enflasyona rağmen döviz yatırımcılarının kayıp yaşaması, TL mevduatına geçişleri hızlandırdı.
Moody's'in kararının ardından Türkiye'ye gelecek yeni sermaye dalgasının büyük bir kısmının Borsa İstanbul'daki bankacılık hisselerine yönelmesi bekleniyor. Bu adımlar sonucunda Merkez Bankası'nın yeni döviz alımları yapması ve dolar/TL kurunun yeniden 33 liranın altına düşmesi olası görünüyor.