Piyasalar için tarihi bir haftaya girilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), perşembe günü açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesinde piyasalarda olay yaratacak göstergeler yaşanmaya devam ediyor.
TARİHİ KARAR İÇİN SON 2 GÜN
Haziran ayında başlatılan 'parasal sıkılaşma' süreci ile faiz kararlarını 4 ay içerisinde yüzde 8,5'den 30'a çıkaran Merkez Bankası'nın bu ay ne karar vereceği merak konusu. Açıklanacak karar TL mevduat faizlerini, KKM'den çıkışları, dolar kurunu, borsa endeksini ve altın fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor.
MERKEZ FAİZLERİ PAS GEÇEBİLİR
Hafta içerisinde yayılan dedikodu ile bankacılık sektöründe faizlerin yerel seçimler nedeniyle daha fazla artırılmayacağı ve bu ay yüzde 30'da sabit bırakılacağı belirtilmişti.
Nuray Tarhan'ın ortaya attığı iddia, mevduat faizlerinde beklenenin aksine düşüş yaşanması sonrasında "Gerçek olabilir mi?" sorularını akıllara getirirken, piyasalarda yaşanan yeni gelişmeler korkulan senaryoyu gözler önüne serdi.
Türk lirasının gecelik faizleri, TCMB'nin belirlediği politika faizlerinin altına inerek herkesi şoke etti. Faiz kararları öncesi, özellikle beklentilerin faiz artırımı olması halinde yükselmesi beklenen TL gecelik faizlerinin aşağı yönlü hareketi, yatırımcıların "TCMB faiz artırımına ara verecek mi?" paniğine kapılmasına neden oldu.
YEREL SEÇİMLER İÇİN FAİZ ARTIŞLARINA "DUR" DENİLECEK Mİ?
Uluslararası finans kuruluşları ve yerli kaynakların beklenti anketlerine göre 26 Ekim'de yapılacak PPK'dan 500 baz puanlık faiz artırım kararı beklenmesine karşın bazı ekonomistler 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi Erdoğan'ın daha fazla faiz artırımı istemediğini ve bu nedenle faizlerin artık artırılamayacağını düşünüyor.
TÜRKİYE TARİHİNDE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KUR KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR
Uzmanlar, böyle bir ihtimalin gerçek olması halinde perşembe günü dolar kurunun 30 lirayı geçeceğini ve psikolojik sınırın aşılmasıyla birlikte Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir kur krizinin yaşanabileceğini savunmakta.
TCMB'nin piyasalara sağladığı TL miktarının 1.5 trilyon liraya ulaşması ve likidite fazlası nedeniyle Merkez Bankası'nın repo aracılığıyla para vermeyi durdurması, ekonomist Selçuk Geçer tarafından "İntihara teşebbüs olabilir" şeklinde yorumlandı.
"ERDOĞAN, BİR GECEDE SİL BAŞTAN YAPABİLİR"
Geçer, Erdoğan'ın geçmiş yıllarda Naci Ağbal'ı görevden alarak benzer bir hamle yaptığını ve mevcut ekonomi politikasını bir gecede yıkıp, yeniden "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisine dönmesinin sürpriz olmayacağını belirterek, böyle bir durumda Türk lirasının 2024 yılı içerisinde 60 liraya kadar yükselebileceğine dikkat çekti.
"YABANCI SERMAYE İÇİN İDAM FERMANI OLUR"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uzun süredir yurt dışı ziyaretlerinde sıcak para arayışına çıkmasına karşın Türkiye'ye sermaye çekememesine gerekçe olarak geçmiş yıllarda sil baştan yapılan politikalar gösterilirken, halihazırda Türkiye için tereddütte kalan yatırımcının yeniden ekonomi modelinde köklü bir değişikliğe gidilmesi halinde Türkiye defteri yabancı sermaye için tamamen kapanmış olacak.