Yıllarca yürüttüğü hatalı para politikaları ile Türkiye'yi derin bir yoksulluk ve enflasyona sürükleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde 'seçim ekonomisi' uygulamalarına erkenden başladı.
TCMB'DEN BANKALARA YENİ DOLAR TALİMATI GELDİ
AKP hükümetinin eski Merkez Bankası'na yönelik arka kapı müdahaleleri ve ekonomi yönetiminde alınacak kararlar hakkındaki talimatlarının ardından göreve gelen ve 'bağımsız politikalar' yürüteceği iddiasında bulunan Merkez Bankası, bankalara verdiği örtülü talimatlar ile yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
14 Mayıs seçimlerinden önce Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki TCMB'nin gün aşırı döviz işlemlerine yönelik kısıtlama kararlarının ardından birkaç aydır rahat politikalar ile nefes alan bankalar, yeni düzenleme talimatlarının ardından seçim stresini aylar öncesinden yaşamaya başladı.
DOLAR ALIM-SATIM İŞLEMLERİNDEKİ FARK 1 LİRAYI AŞTI
Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası, günlerdir yükselen dolar kurunun ardından yatırımcı ve vatandaşların döviz talebini baskılamak için dolar/TL alım-satım işlemlerindeki makas farkını 1.07 TL'ye kadar yükseltti.
Bu makas son yılların en büyük alım-satım farkını ortaya çıkarırken, neredeyse tüm bankaların benzer fark oranlarını hayata geçirmesi piyasalar tarafından "Merkez Bankası'nın örtülü talimatı" yorumlarına neden oldu.
DOLAR ALMAK İSTEYENLER ZARAR ETMEYİ PEŞİNEN KABULLENECEK
Bu uygulamanın temelinde ise vatandaşların döviz ve altın talebini baskılamak yatıyor. Aradaki makas farkı nedeniyle birçok vatandaş, seçim öncesi döviz fiyatlarının baskılanacağına yönelik tahminleri nedeniyle alım yapmaktan vazgeçmekte.
Özellikle halihazırda başka bir yatırım aracını bozdurarak döviz ya da altın alımı yapmak isteyen vatandaşlar, hem ellerindeki varlıkları satış esnasında derin kur farkları nedeniyle zarar edecek, bu zararın ardından döviz ya da emtia alım işlemlerinde ise ikinci bir zarar yaşanacak.
DOLAR SAHİPLERİNE YENİ YASAKLAR YOLDA
Ekonomi dünyası, alınacak yeni kısıtlamaların yolda olduğunu ve seçimlere söz konusu önlemlerin etkili olacağını hatırlatırken, seçim sonrasında dolar kurunda yaşanacak bir yükselişi ise bu yöntemler ile engellemenin mümkün olmadığını iddia etti.
Son 3 ayda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında bulunan toplam paradan 500 milyar lira çıkması, şu anda yaşanan ekonomik tedbirlerin daha gevşek halde uygulanmasına neden oluyor olsa da, ilerleyen günlerde Merkez Bankası'nın muhtemel döviz ataklarını önlemek için yeni kısıtlamalara gitmesi kaçınılmaz görülüyor.