Özlem Baran / Günboyu
Türk lirasının değerini korumakla görevli TCMB, 14 Mayıs''a kadar yaşanması muhtemel bir döviz ve emtialara yönelik yükseliş ihtimaline karşılık sert önlemler almaktan kaçınmıyor.
Merkez Bankası''nın belirlediği TL mevduat hedefleri, bankalar tarafından yakalanılmaması halinde büyük cezalar ile karşılaşılabiliyor. Bu nedenle hem TL mevduatlarında yükseliş yaşanmasını hedefleyen bankalar, aynı zamanda en yüksek gelir elde edebilecekleri uygulamalara yoğunlaşmış durumda.
Geçmişte bu açığı, müşterilerini Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamalarına teşvik ederek kapatan bankalar, TCMB''nin Döviz Dönüşümlü KKM''lere yönelik prim uygulamasına son vermesi ile büyük bir şok yaşadı. Alınan yasak kararını sindiremeyen bankalara bir darbe de, Merkez Bankası''nın geçtiğimiz haftalarda ''yastık altı'' olarak tabir edilen altın ve dövizlerin TL mevduat hesaplamasına dahil edilemeyeceğini açıklaması ile geldi.
Tüm bunlara karşın 7 aydır dolar/TL paritesini 19 bandının altında tutmayı başaran TCMB, piyasalara yönelik tüm arka kapı müdahalelerine karşın dolar kurunun 19.18 liraya yükselmesine engel olamadı. Ekonomi yönetiminde tamamen AKP hükümetine engaje olmuş durumda bulunan kurum, 14 Mayıs''a kadar yaşanabilecek bir kur krizini ise ''kıyamet'' olarak görüyor.
DOLAR ALMAK ARTIK DAHA DA ZOR OLACAK!
Bu nedenle getirilen önlemler bankalar ve kurumsal müşteriler ile kısıtlı kalmadı. Geçtiğimiz haftalarda kurumsal ticari müşterilerin günlük döviz alım kotasını yarı yarıya düşürerek, 2.5 milyon dolara indiren Merkez Bankası, şimdi de bireysel hesaplara yönelik caydırıcı bir önleme imza attı.
Türkiye''de halihazırda döviz alım-satım rakamları arasında fahiş bir makas aralığı bulunmasına rağmen, vatandaşların birikimlerini dolar, euro ve altına yönlendirmesinin önü kesilememişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz satışı yapmakla yetkili olan bütün finans kuruluşlarına bir yazı göndererek, mevcut makasın daha da yukarı çıkarılmasını istedi.
Özellikle orta-sınıfı oluşturan milyonlarca vatandaşın, aylık temel ihtiyaçlarından artırdıkları para ile her ay dolar alımı yaptığı bilinmesine karşın, söz konusu uygulamanın ardından birikimleri bir süre de olsa TL ile muhafaza etmenin daha çok tercih edileceği tahmin edilmekte.
ALINAN KARARLARIN DÖVİZE ETKİSİ NE OLACAK?
Ekonomistler, kısa süreli olarak kararların etki gösterebileceğine katılmakla birlikte, seçim sonrasında dolar kurunda yaşanacak bir yükselişin bu yöntemler ile önlenemez oluşunda hemfikir durumda.
Mevcut durumda gösterilen politika faizinin hiçbir bankada ya da kredili ürün açılışında karşılığı olmadığı gibi, şu anda dolaşımda bulunan dolar kurunun da tabelaya yansıtılandan çok daha yukarıda olduğu iddia edilmekte. Cumhur İttifakı ya da Millet İttifakı''nın iktidar seçilmesi ile birlikte ekonomide izlenecke yolun da daha berrak hale geleceği iddia edilirken, birçok finansçı, seçimi AKP''nin kazanması halinde dahi mevcut ekonomik politikaların köklü bir şekilde değiştirileceği ve kısa sürede KKM uygulamasına son verileceğini iddia etmekte.
Dolar sahiplerinin korktuğu oldu! Merkez Bankası kararıyla resmen yasaklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak itibariyle başladığı döviz hesaplarına yönelik kısıtlamalarında yeni bir karara imza attı. Alınan kararın ardından bankada döviz hesabı bulunan vatandaşlar isyan ederken, birikim tercihleri büyük ölçüde değişiklik gösterdi.