21 Aralık 2021 tarihinde, dolar kurundaki krizi önlemek amacıyla başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, geçen 2 yılın üzerinde bir sürede ekonomiye büyük zararlar verdi.
Geçen yıl göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, ekonomi modelindeki değişiklikler doğrultusunda KKM için tasfiye planını devreye soktu. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada ise, Kur Korumalı Mevduat sahipleri için yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği duyuruldu.
VERGİ İSTİSNASINA YASAK GETİRİLDİ
Bireysel KKM yatırımcıları, özellikle vergi istisnası nedeniyle buradan elde ettikleri gelirleri vergi ödemeden değerlendirmeyi tercih ediyordu. Son dönemde KKM'deki tasfiye sürecinin yavaşlaması üzerine Merkez Bankası harekete geçerek, 1 Temmuz 2024 itibarıyla bireysel KKM yatırımcılarına sağlanan vergi istisnasına yasak getirdi.
DOLAR KURU İÇİN RİSK OLUŞTURABİLİR
Ekonomistler, vergi istisnasının kaldırılmasının birçok yatırımcıyı farklı yatırım alternatiflerine yönlendirebileceğini belirtirken, ani uygulanan bu yasağın ardından döviz tevdiat hesaplarında artış yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Mevcut Türk Lirası mevduat faizlerinin cazip olması sebebiyle yatırımcıların bir kısmının birikimlerini TL cinsinden değerlendirmesi beklenirken, yaklaşık 65 milyar dolarlık KKM fonunun kısmen döviz tevdiat hesaplarına geri dönmesi, dolar kurunda yukarı yönlü hareketlerin tetiklenmesine neden olabilir.
Bu sebeple ekonomi yönetiminin, KKM'deki tasfiye sürecini yıl sonuna kadar kontrollü bir şekilde yönetmek adına yeni adımlar atması önem taşıyor.
Şimşek, vergi istisnasının kaldırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkış bizim için önemli bir hedefti ancak bunu piyasayı sarsmadan gerçekleştireceğimizi belirtmiştik. Şimdi bu süreci tamamlıyoruz. Artık Türk Lirası cinsinden KKM uygulamasını sonlandırdık. Döviz cinsinden de, temmuz ayında şirketler için vergi avantajlarını yenilemeyeceğimizi şimdiden belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.