Geçtiğimiz hafta dolar kuru 33,50 TL seviyesine yaklaşmıştı ve neredeyse iki hafta boyunca 33 TL civarında seyretmişti. Ancak, son günlerde yeniden 32 TL bandına geriledi. Kamu bankalarının piyasaya döviz satışı yapması ve sıcak para girişinin artması, dolar kurundaki bu düşüşte etkili oldu.
MERKEZ BANKASI YILSONU TAHMİNİNİ AÇIKLADI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi, bir önceki ankette yüzde 43,52 iken, bu ankette yüzde 42,95 olarak belirlendi.
12 ay sonrası TÜFE beklentisi, önceki ankette yüzde 31,79 iken, bu dönemde yüzde 30,02 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye geriledi.
FAİZ VE DOLAR KURU BEKLENTİLERİ
Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi, bir önceki ankette yüzde 50,77 iken, bu dönemde yüzde 50,30 olarak kaydedildi. TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi, her iki ankette de yüzde 50,00 olarak sabit kaldı.
Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi, önceki ankette 37,75 TL iken, bu ankette 37,37 TL'ye düştü. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise önceki ankette 41,41 TL iken, bu ankette 41,52 TL olarak kaydedildi.
MERKEZ BANKASI DOLARIN ÜZERİNDEKİ BASKIYI KALDIRACAK
Analistler, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını son kez sabit tutacağını ve doları baskılamaktan vazgeçeceğini öne sürüyor. "Ağustos ayından itibaren faiz oranları düşürülecek ve doların yükselmesi sağlanacak. Sonbaharda dolar 38 TL seviyesine ulaşacak" dedi. Bu tahmin gerçekleşirse, doların beş ay içinde 6 TL artması bekleniyor.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.