Dünya çapında hızla yayılan yeni koronavirüs varyantı Omicron nedeniyle ülkeler sıkı tedbirler almaya başladı. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, Omicron'un 2022'nin ilk iki ayında baskın varyant olmasını öngörüyor. Avrupa'nın kalabalık nüfuslu ülkelerinde bu varyantla birlikte vaka ve can kaybındaki artış endişeleri körükledi. Omicron Avrupa'da hükümetleri kaldırdığı önlemleri geri getirmeye ve aşıda hatırlatma dozu uygulanması kararı olmak üzere yeni önlemler almaya zorladı. İlk kez Güney Afrika'da tespit edilen bu yeni türün aşırı bulaşıcı olduğu, aşılanan ve hastalığı atlatmış olanların da korunmasının güç olabileceği tahmin ediliyor.
SINIRLARDA ÖNLEMLER
Dünyada Türkiye dahil en az 77 ülkede tespit edilen Omicron'un gölgesinde Noel'e girecek olan Avrupa ülkeleri olası salgın dalgasına karşı önlemleri sıkılaştırdı. Almanya, Danimarka, İngiltere ve Belçika hatırlatıcı Kovid-19 aşısı yaptırmaları için vatandaşlara çağrıda bulundu. İsveç, İskandinav komşularından gelen kişilere artık ülkeye geçiş muafiyeti sağlamayacağını, seyahat için aşı kartı zorunluluğu getirdiğini duyurdu. Fransa, İngiltere vatandaşlarının ülkeye zorunlu sebepler dışında girmesini yasakladı. Ayrıca Fransız vatandaşlarının da İngiltere'ye zorunlu sebepler dışında gitmesini de yasakladı. İsviçre ve Portekiz de tüm yolculardan test yaptırmalarını istedi. İtalya, Avrupa Birliği ülkelerinden ülkeye gelen tüm yolculardan koronavirüs testi yaptırmasını, aşısız olanların ise 5 gün karantinaya alınmasını zorunlu hale getirildi.
REKOR İNGİLTERE'DE
Delta varyantının baskın olduğu İngiltere, Omicron'un hızla yayıldığı ülkelerin başında geliyor. Dün 78 binden fazla vakanın tespit edilmesiyle bu yılki en yüksek vaka sayısına ulaşan İngiltere'de kapalı mekânlarda aşı pasaportu hayata geçirildi. Başbakan Boris Johnson ile baş sağlık görevlisi Chris Whitty, vatandaşların sadece "gerektiğinde" sosyalleşmesini ve bu Noel'de katılacakları etkinlikleri dikkatle seçmelerini söyledi. İngiltere'de Omicron'un halihazırda vakaların 3'te 1'ini oluşturduğu ve hükümet modellemesinin her gün 400 bin insanın mutant virüse yakalandığını tahmin ettiği bildirildi.
DSÖ ÇOK ENDİŞELİ
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 özel temsilcisi Dr. David Nabarro, Kovid-19 hakkında hiçbir zaman şimdi olduğu kadar endişelenmediğini belirterek, Omicron’un yayılmasının benzeri görülmemiş olduğunu söyledi. Omicron'un sadece İngiltere için değil, Avrupa ve dünya için de ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Nabarro, varyantın süper hızlı yayıldığını ve suşun "her 2 ila 3 günde bir ikiye katlanan vaka sayısına" sahip olduğunu söyledi. Nabarro, "Bu, Omicron'un bir hafta içinde 8 kat daha ciddi olacağı anlamına geliyor. 2 haftada 40 kat daha ciddi. 3 haftada 300 veya 400 kat daha ciddi, 4 haftada 1000 kat daha ciddi" dedi.
UMUTLU OLAN DA VAR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhov, Omicron varyantının “korkutucu” yayılma hızına rağmen 2022’de pandeminin küresel olarak sona ereceğine dair umutlu olduğunu söyledi. Dünyada 272 binden fazla kişiye bulaşan, 5 milyon 348 binin üstünde ölümüne yol açan Kovid-19 pandemisinin sona ereceği tarihle ilgili Van Kerkhov umutlu konuştu: “2022, Kovid-19 pandemisini sona erdirebileceğimiz yıl. Artık araçlarımız var. Ölümü Kovid-19’dan çıkarabiliriz.”