DSÖ'den endişelendiren açıklama: Türkiye ilk sırada yer aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Obezite Kongresi'nde son yıllarda görülen obezite vakalarında yaşanan artışa dikkat çekti. Burada paylaşılan raporda kıta genelinde obez kişi sayısındaki artış göze çarparken, Türkiye obezite görülme sıklığında ilk sırada yer aldı.

Düzensiz beslenme ve sağlıksız yaşam nedeniyle görülen obezite vakalarında patlama yaşanıyor. Özellikle pandemi sonrası pek çok insan kilo almaktan şikayet ederken, DSÖ, Avrupa Obezite Kongresi''ni topladı. Dünyada obezitenin artık bir ''salgın'' haline geldiğini vurgulayan DSÖ, yaşanan obezite salgınına ilişkin çeşitli veriler paylaştı.

''ENDİŞE VERİCİ BOYUTA ULAŞTI''

Avrupa''da yaşanan obezite vaka sıklığı, salı günü Avrupa Obezite Kongresi’nde açıklanan bir raporda vurgulandı. Raporda obezite oranlarının hâlâ yükseldiği uyarısında bulunarak “Endişe verici bir şekilde, aşırı kilo ve obezite prevalansında tutarlı artışlar oldu ve bölgedeki tek bir üye devlet dahi, obezitedeki artışı 2025 yılına kadar durdurma hedefine ulaşma yolunda değil” bilgisi paylaşıldı. 

TÜRKİYE İLK SIRADA YER ALDI

DSÖ tarafından paylaşılan rapora göre, obez veya fazla kilolu olan yetişkin sayısı göz önüne alındığında ilk sırada yer alan Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66.8’i fazla kilolu, obez olanların oranı ise yüzde 32.1 oldu. Türkiye’nin ardından Malta, İsrail ve İngiltere geldi. Fazla kilo sorununun en az görüldüğü ülkeler ise yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan oldu. BBC’de yer alan habere göre, DSÖ’nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, obezitenin Avrupa’da artık salgın boyutuna ulaştığını ve durumun giderek daha vahim hale geldiğini belirtti. DSÖ, yemek teslimatı yapan uygulamaların çocuklar arasında kullanımının artması ve internet oyunlarının popüler hale gelmesinin Avrupa’da obezitenin artmasında etkili bir faktör olabileceğini belirtti.

ARTIŞ YÜZDE 100''Ü AŞTI

Obezitenin bölgede son 50 yılda yüzde 138 arttığı ve Avrupa’da yılda 1.2 milyon ölüme yol açtığının bildirildiği raporda, yaşlı kıtada yetişkinlerin yüzde 59’u ve okul çağındaki çocukların 3’te 1’inin fazla kilolu veya obez olduğu, obezitenin yılda en az 200 kanser vakası dışında kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açtığı kaydedildi.

İlgili Haberler

DSÖ, 'Hazır değiliz' diyerek uyardı

Ekonomi Haberleri