İçeriğinde insülin, uçucu yağ, tanen, acı glikozitler ve mikrop kırıcı maddelerin birleşiminden oluşan dul avrat otunun gövdesi antioksidan, ateş düşürücü, antimikrobiyal ve idrar söktürücü gibi etkilere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde halk tarafından da hastalıklar sırasında sıklıkla tüketilir. Bu otun sağlığa daha birçok faydası vardır. İşte detaylar…
DUL AVRAT OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
-Antioksidan maddesi sayesinde kandaki enfeksiyonlu hücreleri temizler. Kısa sürede vücut içerisindeki toksinleri attığından cilt yüzeyindeki kan dolaşımını hızlandırarak burada hasatlık oluşma ihtimalini azaltır. Vücudun hem temizlenmesine hem de hormonların daha sağlıklı çalışmasını destekleyen lenfatik sistemin güçlenmesini destekleyerek vücudun çeşitli hastalıklara yakalanmasını engeller.
-Böbrek üstü bezlerini çalıştırarak daha rahat tuvalete çıkmaya yardımcı olur. Vücutta biriken sıvı oranını atarak sodyum maddesinin neden olacağı şişkinlikleri oluşmamasını sağlar. Ayrıca böbreklerde oluşma ihtimali olan taş ve kum gibi maddelerin oluşumunu önler.
-Cilt yüzeyinde meydana gelen akne, sivilce, sedef ve egzama gibi hastalıklarına dulavrat otunun yağı birebir fayda sağlar. Ayrıca tahrişe neden olmuş vücudun sakinleşmesini ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
-İnülin maddesi kandaki şeker oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir ottur.
-Arktiken içeren dulavrat otu araştırmalara konu oldu. Bu araştırmalar sonucunda içerdiği bu maddenin kanserli hücrelerin oluşmasını ve çoğalmasını önler. Oluşmuş olanları ise kısa sürede yok eder. Özellikle akciğer ev mide kanserlerinde etkilidir.
-Üst solunum yolu hasatlıkları sırasında tüketildiğinde vücudun ter ile hücreleri atmasını destekler. Kısa sürede bağışıklığı güçlendirerek vücudun daha dinç olmasını sağlar.
-Dulavrat otundan hazırlanan su aynı zamanda banyo sırasında son yıkamada kullanıldığında saç dökülmesine ve kepeklenmesini önler.
-Yapılan bir başka araştırmada gut hastalığında etkili olduğu gözlemlenmiştir.