Virüsün evrimine dair 3 senaryo bulunduğunu belirten Ghebreyesus, "En iyi senaryoda, bundan sonra güçlendirici aşı dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az varyant görmüş olacağız. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini, fakat aşılamalar sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını görebiliriz. En kötü senaryoya göre ise bundan sonra virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı varyantlarının çıktığını, bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz" şeklinde konuştu.
Ghebreyesus, söz konusu senaryolar ışığında DSÖ''nün planının gerçekleşmesi için her ülkenin virüs takibi, aşılama, Kovid-19''a karşı dayanıklı sağlık sistemi, virüsle mücadele araçlarına eşit ulaşımın sağlanması ve küresel iş birliği konularına önem vermesi gerektiğini vurguladı.
ADİL ULAŞIMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Covid-19 ile mücadele araçlarının iyi bir şekilde kullanılarak salgının kontrol altına rahatlıkla alınabileceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz" ifadesini kullandı. Ghebreyesus, bu kapsamda 2022''nin ortasına doğru her ülkenin nüfusunun yüzde 70''ini aşılaması hedefinin kritik önem taşıdığını hatırlatarak "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çoğunlukla bu hedefi tuttururken başta Afrika ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke bu hedefin gerisinde kalmıştır. Afrika nüfusunun yüzde 83''üne henüz tek bir doz aşı bile yapılmamıştır. Bu benim için kabul edilemez bir durum" açıklamasında bulundu.
160 BİN TON TIBBİ EKİPMAN DAĞITILDI
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ghebreyesus, Ukrayna''da Rusya''nın saldırıları sonucu hasar gören bölgelere DSÖ''nün tıbbi yardımlarını sürdürdüğü ve savaşın başladığı 24 Şubat''tan bu yana 160 ton tıbbi ekipmanın başta kuşatma altındaki Mariupol kenti olmak üzere ülkede sağlık sisteminin etkilendiği bölgelere dağıtıldığı bilgisini paylaştı. (AA)