Dünyaca ünlü ekonomist Bilge Yılmaz seçim kazanılırsa ilk 15 gün neler yapılacağını anlattı

İYİ Partili ünlü ekonomist Bilge Yılmaz, seçimin kazanılması ilk saatler de dahil olmak üzere 15 gün içerisinde neler yapacaklarını anlattı.

Millet İttifakı'nın ekonomi yönetiminde yer alacak isimlerinden birisi olan İYİ Parti ekonomi politikalarından sorumlu Prof. Bilge Yılmaz, yaklaşan seçimler öncesi yapılacakları son kez açıkladı.

Seçimlerin kazanılması durumunda piyasaları sakinleştirmek için de planları olduğunu açıklayan Prof. Bilge Yılmaz, şunları söyledi:

“Değişik senaryolara yönelik 100'er günlük planlarımız mevcut. 15 gün, 30 gün, 3 ay içinde hangi patikalar üzerinde, neler yapacağımızı biliyoruz, hepsine hazırız.

YABANCIYA KONUT SATIŞI

Uzun vadede Türkiye'de yabancıya ev satmak mümkün olabilir ama kısa vadede, özellikle bizim yaşadığımız bir barınma krizi içinde kendi vatandaşlarımıza öncelik vermek zorundayız. Bunları hemen değiştireceğiz.

Bunları hemen değiştireceğiz. Şu an ev stoku olup da piyasaya sürmeyen, çok fazla ev satın almış insanlara da doğru teşvik politikalarıyla o evlerini kiraya vermeye ya da satmaya teşvik edeceğiz. Ama uzun vadede, TOKİ asli görevine dönecek. Türk devletinin elinde de şu an ciddi miktarda arazi var. Buralara zengin ve orta üst kesim için değil, daha mütevazi gelire sahip vatandaşlarımıza uygun evler inşa edeceğiz. Bu Türkiye’nin 12 ile 24 ayda yapabileceği bir şey.

VARLIK FONU

Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bilge Yılmaz, “Varlık fonu yapı itibariyle yanlış bir yapı. Burada varlık fonuyla ulaşılmaya çalışılan hedef, devletin bazı varlıklarının, devletin bağımsız denetim kurumlarından uzaklaştırılması ve tamamen yolsuzluğa uygun bir platform oluşturulması. Varlık Fonu lağvedilecek. Oradaki varlıklar yeniden Hazine'ye ve diğer kurumların kontrolüne geri dönerek bağımsız denetime tabi olacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı olan o kurumlar kimseye peşkeş çekilmeyecek” ifadelerini kullandı.

IMF'YE GİDİLECEK Mİ?

Millet İttifakı'nın IMF'ye ihtiyacı yok. IMF'de zaten Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak kaynak da yok. Biz aynı zamanda dünya ekonomisindeki gidişatın yarattığı, Türkiye için altın niteliğinde fırsatlardan da doğru şekilde yararlanacağız. Gelişmiş ülkeler tedarik zincirlerini yeniden tasarlayarak üretimde coğrafi olarak yakın oldukları, güvendikleri ülkelere ağırlık vermek istiyorlar. Türkiye'nin bu açıdan çok cazip bir ülke. Çok kaliteli mühendislerimiz, teknik elemanlarımız, işçilerimiz var. Avrupa'nın yanı başındayız. Altyapımız kuvvetli. Halihazırda tedarik zincirlerinin içindeyiz. Rekabet ettiğimiz Doğu Avrupa ülkelerinden kat kat ilerideyiz ve bu ülkelerin üretim kapasiteleri de dolmak üzere. Görevi devraldıktan sonra kısa süre içinde Avrupa Birliği ile gümrük birliğimizin çağın gerekliliklerine ve ihracatçı sektörlerimizin çıkarlarına uygun olarak modernize edilmesini müzakere edeceğiz. Böylece istihdam yaratan, teknolojik anlamda gelişmemizi sağlayan, giderek daha fazla katma değer üretmemize yardımcı olacak yatırımı da ülkemize çekeceğiz. Bu şekilde yaratılan zenginliğin adil paylaşılması için gerekli politikaları hayata geçireceğiz ve hem ücretlerin hem de alım gücünün artmasını sağlayacağız.

Ekonomi Haberleri