Dünyayı ayağa kaldıran gelişme! Bir taneydi şimdi iki olacak

Bilim insanları, Dünya’nın yörüngesine girerek ikinci ay konumunda olacak asteroidi duyurdu.

NASA'nın Asteroit Dünya’ya Çarpma Erken Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından 7 Ağustos'ta tespit edilen 2024 PT5 adlı küçük bir asteroit, 29 Eylül'den itibaren Dünya'nın yörüngesine girecek. Bu küçük asteroidin kısa süreliğine "mini ay" olacağı öngörülüyor.

Bilim insanları, bu asteroidin birkaç ay boyunca gezegenimizin etrafında döneceğini ve ardından yerçekiminden kurtulup uzaya geri döneceğini açıkladı.

25 KASIM'DA AYRILACAK

Amerikan Astronomi Derneği'nin "Research Notes" adlı dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, 2024 PT5'in yavaş hareket ediyor olması nedeniyle Dünya'nın yerçekimi etkisine kapıldığı belirtildi. Yaklaşık 3.540 km/s hızla hareket eden bu asteroidin, 25 Kasım'da Dünya'nın yörüngesinden ayrılması bekleniyor.

Profesyonel teleskoplar yardımıyla gözlemlenebilecek olan bu gök cismi, yıldızların arasında hızla hareket eden küçük bir nokta gibi görünecek. Daha önce de Dünya'nın yörüngesine giren mini aylar tespit edilmişti, ancak birçoğunun fark edilmeden geçtiği düşünülüyor.

Dr. Jennifer Millard, bu tür olayların Güneş Sistemi'nde keşfedilmeyi bekleyen pek çok gök cismi olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Millard, "Henüz keşfetmediğimiz on binlerce, hatta yüz binlerce gök cismi var ve bunları bulmak oldukça önemli" dedi.

Gündem Haberleri