Tüm dünyada giderek yaygınlaşan e-scooter’lar, İstanbulluların da en çok tercih ettiği seyahat araçlarından biri haline geldi. Alış fiyatı 3 ile 10 bin arasında değişen e-scooter’lar, kiralama uygulamalarıyla birlikte İstanbul’un dört bir yanına kullanılmaya başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne 12 kiralama şirketinden toplam 61 bin 422 e-scooter için izin istendi. Şile ve Çatalca hariç İstanbul’un geri kalan ilçeleri için yapılan başvurulardan 52 bin 177’sine izin çıktı.
PARK YASAĞI GETİRİLEN ALANLAR
Cumhurbaşkanlığı’na ait binalara 100 metre mesafe içerisinde, askeri güvenlik ve yasak bölgeleri sınırlarına 10 metre mesafe içerisinde, emniyet birimlerine ait binalar, diplomotik temscilcileklere ait binalar ve cezaevlerinin giriş ve çıkış kapılarına 20 metre mesafe içerisinde, saray ve kasırların duvarlarına, tarihi surlar ve kapılara, sağlık kurumlarının giriş- çıkışlarına, okul giriş- çıkışlarına, itfaiye binalarının giriş – çıkışlarına, kamu binalarının giriş- çıkışlarına, yaya geçitlerine, engelli rampalarına, engelli yolları üzerine, toplu taşıma duraklarına ve yangın musluklarına e- scooter park edilmesi yasaklandı.
HIZ SINIRI DÜŞÜYOR
Hürriyet gazetesinden Fatma Aksu'nun haberine göre yapılan yeni düzenlemeler şöyle:
- E-scooter’lar için daha önce 25 kilometre olarak belirlenen hız limitinin Moskova ve Tokyo’da 15, Paris, Berlin, Oslo, Stckholm ve Londra’da 20, Washington’da 16, Helsinki ve Roma’da 25 kilometre olduğu belirtilerek, hız limitinin 15 kilometreye çekilmesi için çalışma yapılmasına karar verildi.
- E-scooter paylaşım sistemi başlangıç ücreti 2 tam elektronik bilet ve dakika başı kullanım ücretleri 1 tam elektronik bileti geçemeyecek. Açılış ücreti 1 tam elektronik biletin 1/3’ünden, dakika başı kullanım ücreti ise 1 tam elektronik biletinden 1/6’sından düşük olamayacak. Bakanlık, kullanım ücreti ile ilgili taban ve/veya tavan ücret tarifesi uygulaması getirebilir.