Yerli cadılar bayramı görenleri şaşırttı!

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Orta Çağ'dan kalma Balkan geleneği olan "Bocuk Gecesi" kutlaması yapıldı.

Balkanların geleneği olan Orta Çağ''a uzanan bocuk kutlaması için çevre illerden ve ilçelerden yüzlerce kişi gece saatlerinde Edirne''nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyüne geldi.

Köy meydanında etkinlik için düzenlenen alanda katılımcılar yüzlerine korku ve dehşet uyandıracak makyaj yaptırdı.

Beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, sokaklara çıktı. Köyde dolaşan gençler pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu. Ev sahipleri de gençlere kabak tatlısı ve çeşitli ikramlarda bulundu.

Bocuk geleneğinin ocak ayının en soğuk haftasında sürdürüldüğünü anlatan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu şunları söyledi:

"Bin yıl önce Balkanlar''da bir arada yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar, soğuktan ve kötülüklerden korkmamak için gelenek üretmişler. Müslümanlar o gece kabak tatlısı yiyormuş, Hristiyanlar da domuz. Ortak bir yaşam, ortak gelenek ama yiyecekler farklı. Bu gelenek günümüze kadar süregeldi. Biz de bunu Çamlıca köyümüzde devam ettiriyoruz. Bocuk Gecesi etkinliği her yıl büyüyerek devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi var. Amacımız, gelecek yıl bu etkinliği 2 gün, 1 gece şeklinde gerçekleştirmek. Ünlü turizm firmalarından dönüşler alıyoruz, bu yıl 37 firma köye tur getirecek. Bocuk Gecesi''nde 40 bin misafiri ağırlamayı amaçlıyoruz."
Bocuk Gecesi''ne katılanlardan Murat Akgül,  Balkan geleneğinin yaşattıklarını ve çok eğlendiklerini belirterek, "Bu gece Çamlıca köyündeyiz. Bu eğlenceye ortak olmaya geldik. Muhteşem bir gece."
dedi.

Samsun''dan gelen Yasir Keski, Bocuk Gecesi''ne ilk kez geldiğini ve çok etkilendiğini dile getirdi.

EN SOĞUK GECESİNDE KUTLANIYOR
Etkinliğin farklı bir güzelliği olduğunu anlatan Keski, "Eşim çok merak ediyordu, onun ısrarıyla geldik ve çok eğlenceli bulduk. Soğuk havaya rağmen çok sayıda insan geldi. Yüzümüze de makyaj yaptırdık. Ortam çok güzel." ifadelerini kullandı.

Ankara''dan gelen Neslihan Gölgedar, Bocuk Gecesi''nin ritüellerini yerine getirerek yüzene makyaj yaptığını ve köy sakinlerini korkuttuğunu dile getirdi.

Grup olarak İstanbul''dan geldiklerini belirten Neşe Kumkale, etkinliğin her yönüyle ilgi çekici olduğunu kaydetti.
Kışın en soğuk gecesinde kutlanan "Bocuk Gecesi"nde her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede çarşaflara sarınan gençler, komşularını "Bocuk geliyor" diyerek korkutuyor.

"Bocuk" diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde ve insan görünümünde gezdiğine, "Bocuk karısının" kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

"Bocuk Gecesi"nin, kış mevsimindeki en soğuk gecenin simgesi olduğu ve bu gece suya atılan tahtanın sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

 

İlgili Haberler

Edirne’de silahlı saldırı meydana geldi

Gündem Haberleri