Ekinezya bitkisi, açık ağaçlık alanlar ve nemli yerlerde kolaylıkla yetiştirilir. Türüne bağlı olarak mor veya pembe renkteki çiçeklere sahiptir. Olgunlaştığında 30 ila 60 cm uzunluğuna ulaşır. Çiçekleri, yaprakları ve kökünün sıcak suda demlenmesiyle içime hazır hale gelen bitki oldukça faydalıdır. Bitkinin faydalı ve lezzetli bir çaya dönüşebilmesi için yeteri kadar sıcak suda demlenmesi önemlidir.
Ekinezya Çayının Faydaları Nelerdir?
Doğal bir antioksidan olan ekinezya çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların kolay atlatılmasını sağlar. Kan şekeri seviyesini düzenleyerek tokluk hissini korur. Antiinflamatuar özelliği taşıdığı için vücutta meydana gelen çeşitli ağrıların azalmasını sağlar. Ekinezya çayı içildiğinde oluşan sakinleştirici ve yatıştırıcı etki, özellikle kaygı bozukluğu ve depresyona iyi gelir. Vücutta biriken ödemin dışarıya idrar yoluyla atılmasını sağlayan ekinezya çayı vücuttaki toksik maddelerin uzaklaştırılmasında önemli bir yere sahiptir. Vücuttaki eklem ve kas ağrılarının tedavisini destekleyici rol oynayan ekinezya çayı baş ağrılarının hafiflemesinde oldukça etkilidir. İltihap ve enfeksiyonların tedavisinde olumlu etkiler ortaya çıkarır. Solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı veya astım gibi pek çok farklı hastalık ile mücadelede vücudu destekler.
Ekinezya Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olan ekinezya çayı grip, soğuk algınlığı nezle gibi pek çok gribal rahatsızlığa iyi gelir. İçerisinde yer alan A,B ve E vitaminleri sayesinde vücudun daha zinde ve canlı kalmasını sağlar. Antiinflamatuar özelliğe sahip çay, iltihap azaltıcı etkiye sahiptir. Böylece vücuttaki iltihaplanan bölgelerin iyileşme süreci ekinezya çayı tüketilerek hızlandırılabilir. Vajinal mantar, idrar yolu enfeksiyonu gibi özellikle kadınların sıklıkla karşılaştığı rahatsızlıklarda vücudu destekler. Cilt sorunlarının tedavisinde ekinezya çayının olumlu etkisi söz konusudur. Egzama, mantar gibi çeşitli cilt problemlerinin tedavi sürecinde tüketimi faydalı olabilir.
Ekinezya Çayı Nasıl Demlenir, Ne Kadar Tüketilmelidir?
Ekinezya çayın demlerken bitkinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri kurutulup demlenmelidir. Kişi sayısına göre ayarlanacak miktar, sıcak suya konularak demlenmeye bırakılır. Bitkinin özünü suya bırakabilmesi için 10 dakika kadar bir süre yeterlidir. Ekinezya çayının, aç karnına tüketildiğinde kan şekeri artışını dengelediği ve tokluk hissiyatı yarattığı görülür. Bu etki özellikle zayıflamak isteyen kişiler için oldukça işe yarar niteliktedir. Ekinezya çayının acımtırak tadı demledikten hemen sonra bal ilave edilerek dengelenebilir. Süzme işlemini yapmak çayın homojen bir şekilde tüketilmesini sağlar. İsteğe göre bal ve limon ile servis edilebilir. Çay tüketiminin günde 2-3 fincanın üzerine çıkmaması idealdir. Ayrıca 10 günün üzerinde ekinezya çayını kullanmamak gerekir. Yararlı olduğu kadar fazla tüketimde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle karaciğer nakli olan hastalara tavsiye edilmediği gibi bu organdan rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır. Bitki yüksek bir alerjik potansiyele sahiptir. Alerjik astım ya da yüksek alerjik reaksiyona sahip kişilerin tüketmemesi gerekir.