Ekonomi yazarından dikkat çeken yorum! Eriyen maaşları enflasyon zammı kurtarabilir mi?

Doğalgaz ve elektriğine yapılan zamları değerlendiren Karar gazetesinin ekonomi yazarı Oğuz Demir, "Eriyen maaşları enflasyon zammı kurtarmaz" ifadeleri ile dikkat çekti. Demir, “Peki bu maaş artışları gerçekten satın alma gücündeki kaybı telafi ediyor mu?” diye sordu.

Türkiye'de sürekli başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere birçok tüketim kalemine zam geliyor. Karar gazetesinin ekonomi yazarı Oğuz Demir, Türkiye’de sürekli yapılan zamların, yılda bir kez yapılan maaş artışı karşısında eridiğini belirtti. Türkiye’de çalışan grubun büyük çoğunluğunun yılda sadece bir kere zam aldığını da anımsatan Demir, “Peki bu maaş artışları gerçekten satın alma gücündeki kaybı telafi ediyor mu?” diye sordu. Doğalgaz ve elektriğine yapılan zamları değerlendiren Karar gazetesinin ekonomi yazarı Oğuz Demir, "Eriyen maaşları enflasyon zammı kurtarmaz" ifadeleri ile dikkat çekti. Demir, “Peki bu maaş artışları gerçekten satın alma gücündeki kaybı telafi ediyor mu?” diye sordu.

"REFAH ZAMMI UYGULAYARAK..."

Demir, yazısında asgari ücretli bir kişinin maaşında yaşanan erimeyi de hesapladı ve duruma çözüm önerileri olarak şunları yazdı: Birinci çözüm ücretleri de fiyatlar gibi daha sık artacak şekilde tasarlamak. Buna günümüz teknolojisi izin veriyor. Tereyağından kıl çeker gibi, bir karmaşa oluşmadan bu uygulamaya geçilebilir. Her ay enflasyon kadar otomatik ücret artışı yaparak, dönem sonunda da büyüme oranına paralel bir refah zammı uygulayarak çalışanı korumak mümkün.

"DEVLET EMEKLİLER İÇİN BU UYGULAMALARI YAPABİLİR"

Yok eğer bunu yapmak zor geldi ise ikinci yöntem de yukarıda hesapladığım altı ay için yaşanan kayba yönelik zam dönemlerinde gerçekleştirilecek tek seferlik telafi ödemeleri ve yine refah zammı uygulaması olacaktır. Böylelikle fiyat artışlarının daha sık olmasından kaynaklanan gelir kaybı telafi edilmiş olacaktır. Buna ek olarak da zam dönemlerinde enflasyonla birlikte ekonomik büyüme oranı kadar bir refah zammı yapılması çalışanın da büyümeden pay alabilmesinin önünü açacaktır! Yapılabilir mi? Eğer gerçekten gelir dağılımını daha adil yapmak, çalışanı, emekliyi ve dar gelirliyi korumak gibi bir derdiniz varsa bal gibi yapılır! Özel sektörü bilemem ama en azından devlet hiç olmazsa emekliler için bu uygulamaları kolaylıkla yapabilir!


 

Ekonomi Haberleri