Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk çeyreği büyüme verilerini kamuoyuyla paylaştı.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılının birinci çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,7 oranında arttı.
Büyüme rakamlarının duyurulmasının ardından BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kozanoğlu, ilerleyen çeyreklerde büyüme hızının düşebileceğini, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerin ekonomik büyümeyi etkileyebileceğini ifade etti.
Ardından, Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, bu verilere yönelik kendi değerlendirmelerini paylaştı ve gelecek dönem için beklentilerini açıkladı.
"GELİR VE SERVET DAĞILIMI SORUNU TÜRKİYE'DE DERİNLEŞİYOR"
Ekonomist Hayri Kozanoğlu, Türkiye'de önemli bir gelir ve servet dağılımı sorunu olduğunu vurgulayarak, düşük faiz döneminde karların yükseldiğini, emlak fiyatlarının arttığını ve borsanın yükseldiğini belirtti. Bu dönemde varlıklı kesimlere yönelik gelir transferinin, yani 'servet etkisi'nin güçlendiğini ifade etti.
Son dönemde daha da zenginleşen kesimlerin tüketim harcamalarında bir azalma olmadığını söyleyen Kozanoğlu, yüksek enflasyonun bile tüketim malları talebinde %23,5 gibi önemli bir artışa neden olduğunu belirtti.
2024'ün ilk dört ayında ithalatın %9 gerilemesine rağmen tüketim mallarının talebindeki bu artışı gözlemlediklerini dile getirdi.
"2024'ÜN SON ÇEYREĞİNDE EKONOMİ CİDDİ ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR"
Ekonomist Hayri Kozanoğlu, büyüme rakamlarının reel GSYH'nin hesaplandığı deflatör, üretici ve tüketici fiyatları göz önüne alınarak belirlendiğini belirterek, açıklanan enflasyon verilerinin düşük olması halinde büyüme hızının yükselebileceğini ifade etti.
Kozanoğlu, önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini ve hatta 2024'ün son çeyreğinde ekonominin ciddi zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini düşündüğünü ifade etti.