Eksik prim günü olanlar hakkında resmi açıklama geldi: SGK'dan detaylı prim açıklaması!

10 ilde can kayıplarına yol açan depremlerin ardından SGK tarafından yapılan açıklama ile bölgede kayıtlı çalışanların prim borçlarının ödenme süreleri ertelendi. Ayrıca kurumların bildirmek zorunda olduğu her türlü bilgi ve belge için de erteleme kararı alındı.

Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 şehirde can kayıpları yaşanırken, şu ana kadar belirlemelere göre 20 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. 

Deprem yaşanan bölgelerde hayat tamamen durmuşken, bütün çalışma faaliyetleri de belirsiz süre ile askıya alındı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaşanan olağanüstü şartların ardından bir açıklama yayınlayarak, bölgeye kayıtlı çalışanların prim borçlarının ertelendiğini belirtti ve işletmelere çalışanları için bildirmek zorunda oldukları her türlü bilgi, belge ve beyanname için de ek süre verileceği aktarıldı. 

MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA ALINDILAR 

Meydana gelen deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat itibariyle, 10 ilde faaliyet gösteren iş yerleri ile bu illerde çalışan ya da ikamet eden sigortalıların 6 Şubat ila 31 Temmuz arasında 5510 sayılı Kanunun 91''inci maddesi kapsamına alındığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Buna göre mücbir sebep kapsamına alınan yerler için 6 Şubat 2023 ila 30 Nisan 2023 arasında, 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü olunan her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin (iş kazaları ile meslek hastalıkları bildirimleri dahil), 26 Mayıs 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) kuruma verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

6 Şubat''tan önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran aylarına ait prim borçları 5510 sayılı Kanunun 89''uncu maddesinde belirtilen gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar ertelenecektir."

GECİKMİŞ ÖDEME OLARAK GÖZÜKMEYECEK!

Açıklamada, ödeme vadesi geçmiş borçları, çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılan veya 6183 sayılı Kanun uyarınca tecil ve taksitlendirilmiş olup kapsama alınan illerdeki yerler için 6 Şubat itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri, bozma koşuluna girmemiş işveren, sigortalı ve hak sahiplerinin ödeme vadesi 6 Şubat ila 31 Temmuz tarihleri arasında sona erenlerin, taksitlerini 31 Ağustos''a kadar ödemeleri halinde yasal süresi içinde ödemiş sayılacağı da aktarıldı.

Borçlanma ve ihya kapsamındaki borçlardan son ödeme tarihi 6 Şubat ila 31 Ağustos tarihleri arasında olanlar için son ödeme tarihi 31 Ağustos olarak dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kontrol muayenesine tabi olanlardan, 1 Şubat ila 31 Ağustos arasında olanların, kontrol muayene tarihleri 31 Ağustos olarak belirlenmiştir.

Fazla veya Yersiz Ödemeler ve Kamu Zararlarından Kaynaklanan Kurum Alacaklarından 6 Şubat itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri, bozma koşuluna girmemiş ve ödeme süresi dolmuş mevcut alacaklar ile 31 Ağustos tarihine kadar tahakkuk edecek olan alacakların son ödeme tarihi, ilgili mevzuatı gereği gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos tarihine (bu tarih dahil) ertelenecektir." ifadeleri kullanıldı. 

İlgili Haberler

Yıl sonu görülecek dolar kuru resmen paylaşıldı! Resmi Gazete'de korkutan rapor
İş Bankası'ndan EYT'liye Mart müjdesi! Emekli promosyonlarına rekor zam
Altın sahipleri hayrete düştü! Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı

Ekonomi Haberleri