GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU
2013 yılında Cambridge Üniversitesi'nde "besin intolerans" eğitimi almak üzere İngiltere'ye giden Hayriye Kuşçu, Türkiye’ye döndükten sonra işini kurup zayıflama merkezleri açtı.
Kuşçu bir yandan var olan mesleğini devam ettiriken bir yandan da aile yadigarı olan topraklarda profesyonel olarak çiftçilik yapmaya başladı. Birçok ürünün yanında mor patatese de merak salan Kuşçu, 2020 yılında, herkesin ektiğinden farklı bir ürün ekmek üzere Türkiye'de ilk defa 10 dönüm alanda kadınlarla bir araya gelerek mor patates ekimi gerçekleştirdi.
Çiftçiliğe büyük emek veren ve buradan kazandığı parayla özellikle şiddet mağduru ve ihtiyaç sahibi kadınlara destek olmak için kullanan bir yandan da Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi'nin de başkanlığını devam ettiriyor. Besin değeri yüksek şifa deposu mor patatesin dünya pazarında alıcılarının bulunduğunu dile getiren Kuşçu, “Amerika ve Avrupa’da çok ciddi tüketicisi var. Biz Türkiye’de üretimini yaparak ihracatı için çalışmalıyız” dedi.
İnsan vücuduna çeşitli faydalarının bulunduğuna işaret ettiği mor patatesin İnka medeniyetinde kral ve kraliçelerinin yiyeceği olarak bilindiğini hatırlatan Kuşçu şöyle devam etti: Eskişehir’de 4 yıl önce ilk etapta 10 dönümle başlamıştık. Bu yıl 120 dönüm ekiyoruz. Şimdi gittiğimiz bölgelerde önder çiftçilerden, ziraat mühendislerinden destek alıyoruz. Kadınlarla birlikte dikim yapıp üretimini sağlamayı amaçlıyoruz.” Amasya bölgesinde daha önce mor patates ekimi yapmadıklarını değinen çiftçi Oğuz Çelik de, çalışkanlığıyla örnek olan Hayriye Kuşçu’nun başlattığı çalışmaya destek olacaklarını söyledi.