Ekümenik skandalında gözlerden kaçan detay

İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'na katılan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, zirve arasında bir araya geldi.

Yunan hükümet kaynaklarına göre, görüşmede Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması konusundaki son dönemdeki olumlu gelişmelerden duyulan memnuniyet dile getirildi. Ayrıca, Başbakan Miçotakis’in Patrikhane ve Türkiye'deki Rum azınlık meseleleri hakkında İstanbul’u ziyaret etme planını Bartholomeos’a ilettiği belirtildi.

Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasına yönelik beklentiler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunan Kathimerini gazetesinde yaptığı açıklamalar ve Türkiye Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 1971 yılında kapatılan okulu ziyareti ile yoğunlaştı. Erdoğan, açıklamasında okulun açılması için çalışmalar yapıldığını belirtmiş ve Yunanistan’dan da Türk azınlığın eğitim sorunlarına yönelik yapıcı bir yaklaşım beklediğini ifade etmişti.

PATRİK BARTHOLOMEOS'UN TARTIŞMA YARATAN İMZASI

Konferansta Patrik Bartholomeos'un "devlet statüsünde" yer alması ve imzacı olarak katılması tartışmalara yol açtı. Vatikan'ın devlet olmasına rağmen gözlemci olarak katıldığı konferansta, Bartholomeos'un imza yetkisine sahip olması dikkat çekti. Gazeteci Ardan Zentürk, YouTube kanalında yaptığı yayında bu durumu eleştirerek, Türkiye’nin bulunduğu listede Fener Rum Patrikhanesi’nin de yer aldığını ve bunun nedenini sorguladı. Zentürk, "Patrik nasıl 'devlet statüsünde' yer aldı? 'Ekümenik Patrik' imzası, Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu bir listede neden bulunuyor? Ankara neden sessiz?" ifadelerini kullandı.

PATRİK BARTHOLOMEOS’UN HAKAN FİDAN İLE GÖRÜŞMESİ

Ardan Zentürk, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un İsviçre’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğünü belirterek, "Biz bu Patrikhane’yi ekümenik olarak tanıdık mı? Ankara buna neden sessiz kalıyor? Patrik’in güç kazanması Türkiye’nin güç kazanması değildir, Yunanistan’ın güç kazanmasıdır. Konstantinapol Patriği olarak geçiyor. Ayasofya’yı ibadete açarken başka bir anlaşma mı yaptık Patrikhane ile?" dedi.

İKİ SENE ÖNCE TRABZON'DA GÜNDEME GELEN EKÜMENİKLİK TARTIŞMASI

İstanbul Ortodoks Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos, iki sene önce Trabzon ziyareti sırasında kendisine verilen Trabzonspor formasıyla gündeme gelmişti. Formada "Ekümenik Patrik Bartholomeos" ifadesi yer alıyordu. Fatih Kaymakamlığı, Fener Rum Patrikhanesi'nin 'ekümeniklik' iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Lozan Antlaşması'ndaki statüye uygun olmadığını belirten bir açıklama yapmıştı.

EKÜMENİKLİK KAVRAMI

Ekümeniklik, Hristiyan dünyasında farklı din grupları ve mezhepler arasında birlik kurmayı hedefleyen bir kavramdır. Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar bu kavramı farklı şekillerde yorumlamaktadır. Dünya Patriği anlamına gelen 'Ekümen' kavramı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi sonrasında ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde Fener Rum Patrikhanesi'nin ekümeniklik iddiasının hukuki geçerliliği bulunmamaktadır ve Patrikhane’nin himaye ettiği alan Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul ile sınırlıdır.

Gündem Haberleri