Ekonomide yaşanan kötü gidişata engel olamayan hükümet, sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ise yine sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam yapmıştı.
Karar Gazetesi''nde yer alan habere göre, Enerji zamlarının otomobilden giyime kadar birçok sektörde etiketlere zam olarak yansıması beklenirken, ekmek fiyatına zam geleceği belirtildi.
Halihazırda İstanbul’da 4 liradan satışa sunulan 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5 lira 70 kuruşu bulduğunu söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, ekmek fiyatına artan enerji maliyetlerinden dolayı zam geleceğini söyledi.
Yakın bir zamanda İstanbul''da ekmeğin 6 liradan satılabileceğini vurgulayan Kolivar, 6 liranın bile maliyetleri kurtarmadığını ekmeğin bugünkü maliyetlerle 7 buçuk liradan satılması gerektiğini söyledi.
Kolivar, şu ifadeleri kullandı:
"Geçen sene eylül ayında 200 gram ekmek 2 buçuk liraydı, kilosu ise 12 lira 50 kuruştu. Bu sene ise 200 gram ekmek 4 lira, kilosu ise 19 liraya çıktı. Toplamda ekmeğe yüzde 53 zam yapılırken, maliyetler ise başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm girdiler yüzde 200-300’den fazla arttı. Geçen sene 150 liraya aldığımız maya bu sene 350 liraya çıktı. Bunların yanı sıra işçilik maliyetleri de sigorta primleri vs de yüzde 100’e yakın arttı
İstanbul’da ekmeğin pahalı oluşunun sebebi ruhsatsız fırınlar. Çünkü onlar ruhsatlı olan fırınların kapasitelerini düşürüyor. Ruhsatsız fırınlar olmasa, maliyetler aynı kalsa dahi üretim kapasitemiz artacağı için zam yapmak zorunda kalmazdık. Ankara’ya bakın. Ankara’nın ekmek fiyatlarıyla ilgili haber çok fazla yapılmaz. Toplam 400 fırını var ve hepsi ruhsatlı. Bizde sadece üretim izni olmayan 400 fırın var. Bunlar kapasitemizi azalttığı için fiyatlar yükseliyor."
Öte yandan İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırınlarda 210 gram ekmeğin fiyatı Temmuz ayında alınan kararla 4 TL’ye yükseltilmişti. Bazı fırınlarda ise ekmek 5 TL''den satılıyor.