Birçok şirket sahibi, daha erken ve avantajlı emeklilik için kendilerini SSK'lı olarak göstermişti. Ancak bu durumda olanların SSK hizmet günleri SGK tarafından iptal edilip BAĞ-KUR'a aktarılınca, emeklilik koşulları zorlaşmaya başladı.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, yaptığı röportajda, bu koşulları ve neler yapılabileceğine dair bilgi verdi.
Cenkci, "EYT kapsamında emeklilik için başvuran yüz binlerce kişinin talepleri reddedildi. Eğer kendi şirketinizde vergi mükellefi olarak kendinizi SSK'lı gösterdiyseniz, hizmet günlerinizin iptal edilme riski vardır. Birçok şirket sahibi, BAĞ-KUR statüsünde daha geç emekli olmamak ve daha düşük emekli maaşı almamak için, kendilerini sahip oldukları veya ortak oldukları şirketlerde 4/a (SSK) statüsünde gösterdi. SSK kapsamında, kadın ve erkekler ilk işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında prim günü ile emekli olabilirken, BAĞ-KUR'da erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu nedenle, birçok şirket sahibi ve ortağı BAĞ-KUR'a prim ödemek yerine SSK'ya prim ödemeyi seçmiştir. Ancak SGK, bu durumu tespit ettiğinde SSK hizmet günlerini iptal edip BAĞ-KUR'a aktarır. Bu da emeklilik koşullarını zorlaştırmakta ve emeklilik süresini uzatır" şeklinde açıklamada bulundu.
PATRONLAR SGK’NIN 2019/9 SAYILI GENELGESİNE ŞOKE OLDU
Cenkci'ye göre, bir kişi 1/10/2008 tarihinden önce bir şirkette işçi olarak çalışırken o şirkete ortak olursa ve SSK'lı hizmet bildirimi kesintisiz devam ederse, herhangi bir sorun olmayacak ve 4/a SSK statüsündeki hizmetleri geçerli kabul edilecektir.
GENELGE KAPSAMINDA SSK GÜNLERİ SİLİNİYOR
SGK'nın 2019/9 sayılı genelgesine göre, 1/10/2008 tarihinden önce SSK'lı olan ve sonra şirket ortağı olanlar SSK hizmetlerini koruyor. Ancak şirket kurduktan sonra SSK'lı olanların hizmet günleri iptal edilip BAĞ-KUR'a aktarılacağı belirtildi.
BAĞ-KUR’A GEÇİŞİN ŞARTLARI
Cenkci'nin açıklamasına göre, iptal edilen SSK günleri, BAĞ-KUR'a işçi payları üzerinden aktarılıyor. İşçi payı yüzde 14, işsizlik payı yüzde 1 olarak hesaplanarak toplamda yüzde 15 oranında işçi payı BAĞ-KUR'a geçiriliyor. İşveren payları ise yüzde 22,5 olarak belirleniyor. Ancak bu aktarım işlemi, SGK'ya yapılan yazılı başvuru ile gerçekleştiriliyor.
SON 2520 GÜN KRİTİK
Ancak bir kişi şirket kurduktan sonra veyahut bir şirkete ortak olduğu tarihten sonra o şirkette SSK’lı olursa 2019/9 Sayılı SGK Genelgesi kapsamında 4/a SSK hizmetleri kurumun işveren servislerince iptal edilir. İptal edilen bu SSK hizmet günlerinden işçi payları ise SGK tarafından BAĞ-KUR’ aktarılır. SGK işçi payı ise yüzde 14’dür. İşçi işsizlik payı yüzde 1’de ilave edildiğinde BAĞ-KUR’a aktarılacak toplam işçi payı ise yüzde 15 olur.
İşveren işsizlik payı dâhil toplam yüzde 22,5 olan işveren payı ise gerekli şartların taşınması halinde BAĞ-KUR’a prim gün sayısı olarak aktarılır. Bu şartlardan en önemlisi ise sigorta priminin ödendiği şirketin SGK’ya herhangi bir borcunun olmamasıdır. Şayet SGK’ya sigorta primi veya idari para cezası borcunuz varsa bu işveren payı öncelikle borca tahsil edilecektir. İşçi ve işveren payları aktarılsa bile silinen güne karşılık bire bir BAĞ-KUR’a hizmet aktarılamaz.
SGK işçi paylarının aktarımı yapılırken işveren paylarının aktarımı için SGK’ya yazılı başvuru esastır. Şirketin mevcuttaki tüm ortaklarının yazılı muvaffakiyet vermeleri önemlidir.
Emeklilikte son 2520 güne bakılarak hangi statüden emekli olunacağı belirlendiğinden, SSK günlerinin silinmesi BAĞ-KUR şartlarına göre emekliliği gerektirebilir. Böylelikle, SSK emeklilik planları suya düşer. Erkekler için 9000, kadınlar için ise 7200 gün prim tamamlanması gerekebilir.