2024 ocak ayı itibarıyla emeklilere yönelik gerçekleştirilen zam ve artışlar sonrasında SGK tarafından güncellenen veriler, sistemde yerini aldı. Yakın bir zaman içinde emeklilik hakkı kazanacak binlerce kişi ise şimdi "Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?" sorusunu sormaya başladı.
e-Devlet üzerinden maaş hesaplamak isteyen SSK'lılar, '4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama' seçeneğini kullanırken, esnaflık yapan Bağ-Kur'lular ise '4B Emekli Aylığı Hesaplama' bölümünü seçmelidir. Ardından gelen ekranlarda istenen bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra, tahmini emekli aylığı ve diğer ilgili bilgiler görüntülenebilecektir.
Hesaplama ekranını kullanan sigortalılar, mevcut şartlara göre hesaplama yapmaktadır. Daha sonraki tarihlerde yapılan hesaplamalarda, o tarihte geçerli olan şartlar dikkate alınmaktadır. Emekli olduğunuz gün ise o tarihe özgü şartlar doğrultusunda hesaplama yapılır.
Şubat ayındaki sorgulamada 2023 yılındaki zamlar görüntülenmemektedir. Çünkü emeklilik tarihiniz 2024 olduğunda, ne kadar alacağınızı sormuş olursunuz. Bu durumda, 2023 yılındaki rakama yüzde 49.25 eklemek, doğru bir hesaplama yapmamıza engel olabilir. Doğru bilgiye ulaşmak için 2023 yılındaki rakamdan o yılın güncellemelerini çıkarmak gerekmektedir.
Aralık ayında sistem üzerinden maaş hesaplama yaptığınızda, maaşınıza 2023 yılındaki artışlar eklenerek bir sonuç elde edersiniz. Ancak Şubat ayında tekrar sorgulama yaptığınızda, bu kez 2024 yılında gerçekleşen ocak zammı da hesaba katılarak yeni bir rakam ortaya çıkar.
Nisan ayı ve sonrasında yapılan sorgulamalarda, ek kalemler değişiklik gösterir. Bu dönemde 2023 büyüme rakamları ortaya çıkar ve güncellemelere bu büyüme rakamları da eklenir.
Emekli aylığı hesaplarken, sorgulama yapmış olduğunuz yılın önemli olduğunu unutmayın. Ayrıca, sorgu esnasında "Bugün emekli olsam kaç lira aylık alırım?" sorusuna verilen cevabın, emekli olmayı düşündüğünüz tarihe göre hesaplandığını unutmayın.
Emekli aylıklarında üç ayrı dönem için hesaplama yapılır. 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dönemler için farklı aylık bağlama oranları ve güncellemelerle maaş belirlenir. 2000 öncesinde aylık bağlama oranları daha yüksekken, sonraki dönemde düşer, ancak enflasyon, büyüme gibi çeşitli güncellemeler devreye girer.
Emekli maaşını belirleyen temel faktör, SGK'ya bildirilen brüt maaş yani prime esas kazançtır. Bu kazançlar ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o derecede yüksek olmaktadır. Örneğin, çalışma hayatı boyunca asgari ücretle geçinen bir bireyin emekli maaşı daha düşük bir seviyede hesaplanmaktadır.