Bireylerin emeklilik süreci, çalışma hayatları boyunca ödedikleri primlere bağlı olarak belirlenir. Özellikle genç yaşlarda iş hayatına atılanlar için emeklilik planlaması büyük önem taşır. Ancak ödenen primlerin erken emeklilik sürecine olan etkisi zaman zaman karmaşık bir konu haline gelebilir. İşte bu noktada izlenmesi gereken adım adım bir yol bulunmaktadır.
Emeklilik maaşlarıyla ilgili olarak yaşanan yanlış kesinti durumları ise oldukça sık gündeme gelmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, SGK'ya başvurulduğunda ise yanlış kesilen miktarın maddi iadesi sağlanıyor.
Türkiye'de yaşayan birçok bireyin önemli bir hedefi, emekli olduklarında sağlıklı bir maaşla hayatlarını sürdürebilmektir. Ancak bu hedefe ulaşmak, dikkat edilmesi gereken kritik noktalardan geçer. Emeklilik aylığı, bireylerin çalışma hayatları boyunca ödedikleri primler ve kazandıkları gün sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Birçok insan, 18 yaşından önce ödenen primlerin emeklilik sürecine etkisini merak eder. Bu ödenen primler, emeklilik hesaplamalarında dikkate alınır. 1981 Nisan'ından önce işe başlayanlar için 18 yaş altı çalışmalar, sigorta başlangıcı olarak kabul edilir ve bu durum, emeklilik hesaplamalarında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar.
Genel olarak, emeklilik hesaplamalarında bireyin ilk defa sigortalı olduğu tarih ve nüfus bilgileri temel alınmaktadır. Yaş düzeltmeleri, emeklilik işlemlerinde genellikle dikkate alınmaz. Ancak, nüfus müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen belirli düzeltmeler, emeklilik hesaplamalarını etkileyebilir.
Esnafların emekli aylıklarını artırmanın iki temel yolu vardır: Kazancın yüksek olması ve ödenen prim miktarının artırılması... Bağ-kur kapsamındaki esnaflar, emekli aylıklarını artırmak amacıyla belirli bir yüzdeye kadar prim ödeyebilirler.
1981 yılından önce işe başlamış olanlar için 18 yaş altı çalışmaların sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi önem arz etmektedir.
Emeklilik aylıklarını etkileyen faktörler arasında yetim aylığı ve yıpranma payı gibi konular da bulunmaktadır.
Emeklilerin dikkat etmeleri gereken önemli konulardan biri de yanlış kesintilerdir. SGK'ya başvurulması durumunda, bu kesintilerin düzeltilmesi talep edilebilir. Haksız kesinti durumunda, kesilen miktarın geri iade edilmesi sağlanır.