Emekli zammında kapsam genişleyecek mi? Tüm emeklilere ara zam yapılacak mı?

En düşük emekli maaşlarının 7500 TL seviyesine çıkarılmasının ardından, bu sınırın üzerinde maaş alan emeklilerin ücretlerinde hiçbir değişikliğe gidilmemesi tepki çekmişti. 14 Mayıs seçimlerinden önce, yeni bir 'ara zam' yapılıp yapılmayacağına yönelik detaylar haberimizde...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın canlı yayında açıkladığı en düşük emekli maaşının 7500 TL''ye çıkarılması haberinin ardından, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına söz konusu gelişmeyi içeren bir kanun teklifi sunuldu.

Türkiye''de en düşük emekli maaşı alan yaklaşık 500 bin vatandaşın yanı sıra, 5500 TL ile 7500 TL arasında ücret alan emekliler de yapılacak artıştan yararlandı. Ancak halihazırda maaşı bu sınırın üzerinde olan ya da 7500 liranın düşük bir miktar aşağısında olan emekliler, yapılan iyileştirmeden çok az ya da hiç fayda sağlayamadı. 

Söz konusu zam haberinin çifte standart ve haksızlık olduğunu belirten yüz binlerce emekli, Twitter''da açtıkları #EmekliyeEşitZam etiketi aracılığı ile seslerini yetkililere duyurmaya çalıştılar. 

14 Mayıs seçimlerine yönelik kamuoyu anketlerinden, AKP iktidarı için peş peşe kötü haberlerin gelmesi, yapılan emekli zammının temel sebebi olarak görülürken, AKP''nin seçim tarihine kadar kalan 51 günlük sürede yeni vaadler ile vatandaşın karşısına çıkması bekleniyor. Türkiye''nin seçim sath-ı mailine girmesiyle beraber uygulanmaya başlanan seçim ekonomisinin yanı sıra, oy potansiyeli görülen kalabalık gruplar için de pek çok girişim gündeme geldi.

Ülkenin ekonomik olarak içerisinde bulunan durumun, AKP iktidarının seçim öncesi vatandaşlara daha ne kadar ekonomik vaad dağıtabileceğini merak konusu haline getirirken, ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, yapılan emekli zammı, Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki artış ve TÜİK verileri ışığında, Türkiye''de beklenen ekonomik ortam hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İşte Aktaş''ın yazısından satır başları:


EMEKLİ MAAŞINA YAPILAN ZAMDA KAPSAM GENİŞLER Mİ?


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halen 5.500 lira olan en düşük emekli maaşının 7.500 liraya çıkarılacağını açıklamasından sonra bir tartışma başladı ve memnuniyetle birlikte hoşnutsuzluk sesleri da dalga dalga yayılıyor.


En düşük maaşın artırılacak olması bu maaşla yetinmek durumunda olanların elbette hoşuna gitti ama 7.500 liranın hemen üstünde maaş alanların hiçbir kazancı olmadı.

Şimdi istenen, tüm emekli maaşlarının 5.500''den 7.500''e çıkışta söz konusu olan yüzde 36 oranında artırılması. Tüm maaşlara aynı oran uygulanması yüksek maaşlılar lehine bir durum yaratacağından ve maaşlar arasındaki farkın daha da açılmasına yol açacağından, en azından herkese 2 bin lira zam yapılması. İstenen bu.

Köklü bir düzenleme yapmıyor, yapamıyorsanız; bir tarafı düzeltirken bir tarafı da bozarsınız. Şimdi de adeta aynı durum yaşanıyor.

Bütün emeklilere yüzde 36 ya da 2 bin lira zam yapsanız bu sefer de memurlar benzer bir zam talep edecek. Kaldı ki bunu istemek en doğal hakları.

Peki hükümet bu maaş artışını yapabilecek mi?

Bilemem! Ama şunu bilirim; seçim anketleri kötü geldiği sürece yeni yeni iyileştirmeler için formül bulunmaya çalışılacak.

Bu formüller ya seçimi kazandırır ya da en azından seçimi kazanacaklara bayağı bir yük bırakır.

Zaten en düşük maaş alanlara verilmesi kararlaştırılan 2 bin liralık zammın da durup dururken gündeme geldiğini kimse söyleyemez.

Yıllarca sürüncemede kalan ve kesinlikle yapılmayacağı söylenen EYT’nin halledilmesi, gösterge artışı, yılbaşında genel beklenti yüzde 20 dolayında olduğu halde memur ve emeklilere önce yüzde 25, bir gün sonra yüzde 30 artış verilmesi... Bütün bunlar anketlerin sonucu olarak ortaya çıktı.

Dolayısıyla bundan sonraki dönemin adımlarında da temel belirleyici anketler olacak.

KKM''DE HER HAFTA YENİ BİR REKOR

Kur korumalı mevduat adeta soluksuz yükseliyor.


Döviz dönüşümlü hesaplar için faiz tavanının kaldırılmasından hemen önce başlayan artış aralıksız devam ediyor. KKM, son olarak 10-17 Mart haftasında 36.4 milyar lira daha artarak 1 trilyon 639.8 milyar liraya ulaştı.

KKM, böylece bir ara azalma eğilimine girip dip yaptığı 6 Ocak’tan 17 Mart’a kadar tam 270 milyar lira artmış oldu. Yani yaklaşık 14.5 milyar dolarlık bir artış...

SEÇİM SONRASI BİRİKİYOR

KKM’nin kaderini seçimi kimin kazandığı belirleyecek.


Cumhur ittifakı uygulamayı sürdürecek; zaten sona erdirmek gibi bir niyetleri yok.

Millet ittifakı ise vade bittikçe yeni hesap açılmasına izin vermeyecek ve böylece KKM zaman içinde sona erdirilmiş olacak.

Hep vurgulanıyor; KKM’nin sona erdirilmesi aşamasında olmazsa olmaz koşul, tasarruf sahibinin dövizin öyle hızlı bir artış göstermeyeceğine, hatta mümkünse gerileyeceğine ikna olması. Yoksa KKM’den çıkan para dövize gitti mi, yandı gülüm keten helva!

DTH YENİDEN AZALDI

Yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında 10-17 Mart haftasında 2.6 milyar dolar gibi hatırı sayılır tutarda bir gerileme yaşandı. Bu gerileme ile KKM’deki artış bir tutarlılık gösteriyor zaten.


Bu arada döviz tevdiat hesaplarında 3-10 Mart haftasında yaşanan 1.2 milyar dolarlık artışa getirilen yorumun pek de doğru olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu artış, “İnsanlar depremde parasını, altınını enkaz altında yitirdi, bu yüzden yastık altı ya da kasa yerine banka tercih ediliyor” şeklinde yorumlanmıştı.

Ne var ki döviz tevdiat hesaplarındaki artış bir haftayla sınırlı kaldı, toplamda yeniden gerileme oldu.

İlgili Haberler

Resmen onaylandı! İşte Türkiye'de kurulacak 2 yeni banka
Emeklilerin zamlı bayram ikramiyeleri ne zaman hesaplara yatacak? Tarih belli oldu
EYT'de eksik primi olanlara son dakika müjdesi: Cumhurbaşkanlığı ile görüşme yapıldı

Ekonomi Haberleri