SSK'lı ve emeklilerin biriken sağlık borçları nedeniyle hastaneye başvuramaması sorunu, Meclis'e sunulan Torba Yasa'ya eklenen yeni bir madde ile çözüme kavuştu.
Son dakikada yasaya eklenen bu madde, sağlık borçları yüzünden tedavi olamayanlara bir yıl süreyle ücretsiz tedavi olabilme hakkı tanıyor.
İşsizlik nedeniyle sigorta primlerini ödeyemeyen vatandaşlar, af niteliğindeki bu maddeye büyük umut bağlamış durumda. Torba yasa tasarısındaki 54. madde, GSS prim borcu olan vatandaşları da kapsıyor. Bu madde, biriken borçların faiziyle birlikte silinmesini öngörüyor.
GSS affı, Torba Yasa'ya eklenen düzenleme kapsamında, 1 Ocak 2014 tarihinden önce Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanları hedef alıyor.
GSS prim borcu bulunan vatandaşlar, acil servis dışında sağlık hizmeti alamamaktadır. SGK veya Bağ-Kur primlerinin ödenmediği durumlarda, işsizlik süreçlerinde vatandaşlardan her ay GSS primi ödenmesi isteniyor. SGK'ya ödenmemiş GSS prim borçları, kurum tarafından icra yoluyla tahsil edilebiliyor.
GSS prim borcu olan vatandaşlar, devlet hastanelerinde sadece acil servis hizmetlerinden ücretsiz tedavi alabilmekte; poliklinik hizmetlerinden ise ücretsiz yararlanamamakta.
GSS BORÇLARI ÖDENMEZSE NE OLUR?
GSS prim borçları zamanında ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) haciz işlemi başlatabilir ve biriken borçları icra yoluyla tahsil edebilir.
Bu durumda borcu olan vatandaşlar, zorunlu tedavilerini yaptıramadıkları gibi borçlarına faiz eklenerek icra sürecine düşebilir.