Emeklilerin erken ölmemesi için ne yapması lazım? Doktor Ümit Aktaş iki önemli şeyi açıkladı

Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, katıldığı bir canlı yayında emeklilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yapmaları gereken iki önemli noktayı açıkladı.

Dr. Ümit Aktaş, katıldığı bir canlı yayında magnezyum ve D vitamininin vücudumuz için vazgeçilmez yapı taşları olduğunu belirterek, magnezyum eksikliğinin 18 belirtisine dikkat çekti.

Magnezyum eksikliği hakkında bilgi veren Aktaş, magnezyumun kalp ritminden şeker seviyelerinin düzenlenmesine kadar yüzlerce metabolik fonksiyonda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Kemik, diş, göz ve zihin sağlığı için magnezyumun mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan Aktaş, geçmişte magnezyumun gıdalarla yeterince alındığını, ancak günümüzde bunun pek mümkün olmadığını ifade etti.

"Magnezyum ve potasyum denilince akla hemen muz gelir, artık muzlardan yeterince magnezyum almak mümkün değil " diyen Aktaş, Afrika'dan getirilen hibrit tohumlu muzların içeriğinde yeterli magnezyum bulunmadığını belirtti.

MAGNEZYUM HANGİ BESİNLERDE BULUNUR

Magnezyumun yağlı tohumlardan elde edilebileceğini söyleyen Dr. Ümit Aktaş, özellikle mavi haşhaş tohumu, çörek otu, siyah susam, badem ve cevizde bol miktarda bulunduğunu vurguladı. Bu besinlerin magnezyum açısından çok değerli olduğunu belirten Aktaş, eğer bu besinlerle yeterli magnezyum alınamıyorsa takviye almanın gerekli olduğunu söyledi. Magnezyumun emiliminin zorluğuna da değinen Aktaş, magnezyumun çeşitli formlarını tek tek açıkladı.

MAGNEZYUMUN FORMLARI

Dr. Aktaş, magnezyumun farklı formlarının emilim süreçlerinden bahsederek, "Start formu ile bisglisinat formu farklı emilir. Ben hastalarıma en iyi emilen formlardan biri olan bisglisinat formunu vermeyi tercih ediyorum" dedi.

Vücudumuzda her an birbirine uyum içinde sayısız biyokimyasal olay gerçekleşir. Bu karmaşık sistemin önemli bir parçası da magnezyum. Magnezyum eksikliği, vücudun uyumunu ve dengesini bozar, çünkü bu mineral beyin, sinirler, kalp, gözler, bağışıklık sistemi ve kasların fonksiyonları için gerekli. Vücudun 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için yeterli magnezyum bulunması şart.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN YAYGINLAŞMA NEDENLERİ:

Sağlıksız beslenme

Magnezyumu azaltan ilaçlar (antibiyotikler ve diüretikler gibi)

Toprağın fakirleşmesi

Magnezyum emilimini bozan kronik bağırsak sorunları (Geçirgen bağırsak sendromu gibi)

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKABİLECEK SORUNLAR

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Araştırmalar, 6 ay boyunca günde 20 mg magnezyum alan çocukların hiperaktivite semptomlarında önemli azalma olduğunu gösteriyor.

Adrenal Yorgunluk

Magnezyum, kortizol seviyesini düzenleyerek hormon üretimini dengeler.

Anksiyete ve Depresyon

Astım

Magnezyum, bronşların genişlemesine yardımcı olur.

Kronik Yorgunluk Sendromu

Yüksek Tansiyon

Çalışmalar, magnezyum takviyesi alanların tansiyonlarında düşme olduğunu gösteriyor.

Kalp Sorunları

İnflamasyon

Migren ve Diğer Baş Ağrıları

Hastaların %80’inde damardan iyonize magnezyum verildikten 15 dakika sonra ağrının azaldığı görülmüş.

İnsülin Direnci

Düşük Tiroid Hormonu Düzeyleri

Magnezyum, tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Kas Krampları ve Spazmları

Erken Yaşlanma

Hafıza Zayıflığı

Cilt Sağlığı

Uyku Bozukluğu

Zayıf Kemikler

Sağlık Haberleri