Emeklilerin kapatma davası öncesi Kadıköy'deki eylemine polis izin vermedi

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, İstinaf Mahkemesi’nde görülecek sendikalarının kapatılmasına yönelik dava öncesi, Kadıköy Rıhtımı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Polis, "Emekli sendikaları kapatılamaz" demek için toplanan emeklilerin açıklama yapmasına, 'pandemi' yasaklarını gerekçe göstererek izin vermedi. Polis, çoğu 70 yaşının üzerindeki emeklileri alandan uzaklaştırdı.

Ankara Valiliği, emeklilerin sendikal faaliyet yürütme hakkı bulunmadığı iddiasıyla, Tüm Emekliler Sendikası ve DİSK Emekliler Sendikası hakkında peş peşe kapatma davaları açtı. Geçen yılın eylül ayında başlayan emeklilerin sendikal mücadelesi devam ederken Tüm Emekliler Sendikası, 30 Nisan’da Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi’nde görülecek dava öncesi tepkilerini dile getirmek için Kadıköy Rıhtımı'nda toplandı.

Tüm Emekliler Sendikası Kadıköy, Beykoz/Şile, Ümraniye/Ataşehir, Esenyurt, Boğazköy/Bahçeşehir, Avcılar, Üsküdar, İstanbul 2. Bölge temsilciliği ve şubeleri üyeleri ortak bir açıklama yapacaktı. Kadıköy Kaymakamlığı'nın 'pandemi' tedbirleri kapsamında aldığı toplantı gösteri yasağını gerekçe gösteren polis, basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Emeklilerin açık alanda açıklama yapmasına izin vermeyen polis, açıklamanın sendika binasında yapılabileceğini söyledi. Açık alanda yapılamayan açıklama, kapalı mekanda gerçekleştirildi.

Emekliler, sendikalarının kapatılması girişimine tepkilerini, "Sorunlarımızla ancak örgütlü olursak baş edebiliriz. Emeklilere verilen yüzde 7-8’lik zam, bir ay içinde eridi. Tüketim zamları, yüzde 50’lerde seyrediyor. 65 yaş üzerine getirilen yasaklar, bizleri çileden çıkardı. Bugün 115 şube ve temsilcilerimizle eş zamanlı olarak meydanlarda olacağız. Kapıdan kovsanız bacadan gireceğiz. Çünkü biz 13.5 milyon emekliyiz. Ardımızda, 5.5 milyon da emeklilikte yaşa takılan (EYT) arkadaşlarımız var” sözleriyle dile getirdiler.

“EMEKLİLER İÇERİ MAHKUM EDİLDİ"

Tüm Emekli- Sen Kadıköy Şube Başkanı Hıdır Kurtulmaz, ortak basın açıklaması öncesinde yaptığı kısa konuşmada, “Sevgili Arkadaşlar Rıhtım ’da bir basın açıklamamız vardı. Ama maalesef polis izin vermedi. Onun için bu basın açıklamamızı burada okumak zorunda kaldık. Bize pandemiyi öne sürüyorlar. Pandemi sürecinde yasak olduğunu, insanların bir araya gelmemesi gerektiğini bize açık alanda yasak ederken kapalı alanlara bizi tıkayıp basın 'Açıklamanızı burada yapabilirsiniz' dedi polis. Biz mecburen basın açıklamamızı bu alanda okuyacağız. Biz 65 yaş üstü emekliler olarak bugüne kadar hep dikkat ettik ama bunun faturası hep bize kesildi arkadaşlar. Emekliler içeri mahkum edildi. Şimdi de sendikamızı kapatıyorlar” ifadelerini kullandı.

Eğitim - Sen İstanbul 2 no'lu Şube'de basın açıklamasını gerçekleştiren Emekli-Sen yöneticileri ve üyeleri, "Emekli sendikaları kapatılamaz, biz bitti demeden bu dava bitmez" pankartı açtı. "Sendika hakkımız engellenemez", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Emekliyiz haklıyız kazanacağız" sloganları attı. Ortak basın açıklamasını ise Tüm Emekli- Sen Kadıköy Şube Başkanı Hıdır Kurtulmaz yaptı.

"Ülkemizde hukuk, iktidar tarafından kendisine biat etmeyen toplum kesimleri, bireyler, dernekler, sendikalar ve siyasi partiler üzerinde yaygın bir baskı aracı, hatta bir tasfiye silahı olarak kullanılmaktadır" diyen Kurtulmaz, şunları söyledi:

"KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR"

"Hukukun bir baskı aracı olarak kullanılması, sendikamız Tüm Emekliler Sendikası'nın, kurulduğu günden beri karşılaştığı bir sorundur. 20 Şubat 2017'de kuruluş evraklarını verdiğimiz Ankara Valiliği, keyfi bir tutumla, bu başvuruyu reddetmiş ancak yaşanan mahkeme sürecinden sonra sendikamıza kütük numarası verilmiştir.

Başvuru konusunda mahkemenin lehimize verdiği karara rağmen Valilik, 34. İş Mahkemesi nezdinde kapatılma istemli dava açmış, İş Mahkemesi'nin aleyhimize verdiği karar ise istinaf mahkemesine taşınmış ve İstinaf Mahkemesi kapatma kararını bozarak 'emeklilerin sendika kurma hakkı olduğundan' hareketle lehimize sonuçlandırmıştır.

Hukuk ve yasaların evrensel insanlık değerleri içermesi gerektiğini unutan idare, hukukun kendi emri altında olması gerektiğini savunan bir yaklaşımla bu kararı da gönderdiği Yargıtay, bozma kararı vererek dosyayı yeniden görüşmesi için İstinaf Mahkemesi'ne geri yollamıştır. Buna ilişkin mahkeme, 30 Nisan 2021 tarihinde saat 10.00 da görülecektir.

Yargıtayın verdiği bozma kararı, açıkça idarenin isteğinin hukukun üstünde olduğunun ve uluslararası sözleşmeler ve hukukun tanınmadığının açık bir göstergesidir. Bu karar hukuki değil, siyasi bir karardır. Bu karar idarenin her istediğini yaptırma niyetinin bir göstergesidir.
Bu kararın örgütlenme hakkının kullanılmasına yönelik bir engel olduğu açıktır.

Hukukun üstünlüğünün hala geçerli olduğuna, buna uyan yargıçların olduğuna inanmak istiyoruz. İdarenin ve idarenin gözüne bakan mahkemelerin her türlü engelleme yasaklama, görmezden gelme girişimlerine rağmen herkes şunu iyi bilsin Tüm Emekliler Sendikası emeklilerin ekonomik demokratik hakları için mücadelesini her şartta yükselterek sürdürecektir."

“BUNUN HESABINI SANDIKTA SORARIZ”

DİSK Emekli-Sen'den Aysel Lüle de “Tüm Emekli Sen’in kapatılması dolayısıyla buradayız. DİSK Emekli Sen olarak destek vermek için geldik. Emekli sendikalarına karşı, emeklilerin örgütlenmelerine karşı hükümette bir rahatsızlık tedirginlik var. Ama biz bu mücadelemizi bırakmayacağız. Bütün emekli örgütleriyle birleşerek bu mücadelemize devam edeceğiz. Hükümet şunu unutmasın bütün yasakları emeklilere, yaşlılara getiriyor. Şunu unutmasın biz büyük bir kitleyiz. Sayımız 13 buçuk milyon. Ailelerimizi de katarsak yaklaşık nüfusun yarısına yaklaşıyoruz. Yarın bir gün biz bunun hesabını sandıkta sorarız. Örgütlenmemizi kesinlikle engelleyemeyecekler. Varız, var olacağız her zamanda meydanlarda alanlarda olacağız” diye konuştu.

 

Yaşam Haberleri