Emeklilik ikramiyesi hesaplaması nasıl yapılır? İşte merakla beklenen araştırma

Emeklilik ikramiyesi hesaplaması nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. 30 yıl çalışan memur, işçi ne kadar ikramiye alacağını ve tüm detayları sizler için araştırdık...

Ramazan Bayramı’ nın yaklaşmasıyla birlikte emekliler tarafından en çok merak edilen konulardan biri 2022 emeklilik ikramiyesi ne kadar oldu? 2022 emeklilik ikramiyesine yönelik bir açıklama yapılmamasına rağmen çoğu emekli emekli ikramiyesi hesaplama robotunu kullanarak ne kadar ikramiye alabileceğinin hesabını yapmaktadır. Buna bağlı olarak emeklilik ikramiyesi bekleyen emekliler için ikramiye hesaplama detaylarına aşağıda yer verdik. 
 
Özel sektör ve kamuda çalışan kişilere göre emekli ikramiyesi farklılık göstermektedir. Emeklilik ikramiyesi alacak olan kişiler ikramiye hesaplama işlemlerini internet üzerinde yer alan uygulamalarda hızlı ve ücretsiz olarak gerçekleştirebilir. Emekli ikramiyesi hesaplaması sırasında etkili olan faktörler bulunmaktadır. Bunlar; ikramiye yılı, kıdem yılı, hizmet yılı ve ayı, pay ve payda değerleri, derecesi, kademesi ve ek göstergeler. Emekli ikramiye hesaplaması yapılırken emekli olan ya da olacak sigortalının işinden ayrıldığı tarih dikkate alınır. Memur emekli ikramiyesi hesaplaması yapılırken görevi bıraktığı güne ait emeklilik primleri, maaşları ve emeklilik tarihi katsayısı kullanılmaktadır. 

Emekli ikramiyesi hesaplamasında yıl kısıtlaması bulunmamaktadır. Emeklilik hakkını kazanmış sigortalı kaç yıl görev yapmışsa, görev yaptığı süre dikkate alınarak ikramiye hesaplaması yapılmaktadır. Fakat görev yaptığı süre zarfında yılı tamamlamayan eksik aylar bulunuyorsa bu eksik aylar ikramiye hesaplaması içerisine alınmaz. Bu durumu bir örnek ile detaylandırmak gerekirse; 25 yıl 9 ay görev yapmış sigortalı kişinin emeklilik ikramiyesi 25 yıl üzerinden ödenmektedir. Fakat kıdem tazminatı 25 yıl 9 ay üzerinden ödenir. 

Emeklilik ikramiyesi hesaplama işlemleri için yapılması gerekenler şunlardır:

İkramiye hesaplaması için Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun internet sitesinde ki 4C Kamu Çalışanları İkramiye ve Maaş Hesaplama sayfasına giriş yapılmalıdır. Sayfaya giriş yaptıktan sonra karşınıza bir tablo çıkacaktır. Tabloda derece, kademe, ek gösterge, makam + temsil + görev tazminat göstergesi, ikramiye yılı, kıdem yılı, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem tazminatı ek gösterge, pay payda, aylık tarih alanları bulunmaktadır. Bu alanlar emekli kişiye ait doğru bilgiler ile doldurulmalıdır.  Tabloda gerekli olan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sağ alt kısımda yer alan ‘ Hesapla’ butonunu işaretleyerek emeklilik ikramiyesini hesaplayabilirsiniz. Emeklilik ikramiyesi hesaplama sırasında karşınıza çıkan sonuca dair bir hata olabileceği düşüncesindeyseniz bu durumda Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’ na başvuruda bulunabilirsiniz. 

Emekli sandığı; memurların hizmet sürelerine dair emekli ikramiyesi hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır:

*Aylık gösterge ile aylık katsayısı çarpılır.

*Ek gösterge ve aylık katsayısı çarpılır. 

*Taban aylık gösterge ile taban aylık katsayısı çarpılır. 

*Kıdem aylığı toplam gösterge ve aylık katsayı çarpımı ortaya çıkarılır. 

*Hesaplama için (Aylık gösterge+ ek gösterge) x aylık katsayı x %215 formülü kullanılır. 

EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Emekli bayram ikramiyesi alabilecek olan kişiler şu şekilde: 

*Ölüm aylığı alanlar,
*Gazi, şehit yakını olanlar,
*BAĞ-KUR, SSK ve emekli sandığından emekli olmuş kişiler,
*Şeref aylığı alanlar,
*Geçici köy korucuları,
*Harp malulleri, er ve erbaşlar,
*Savaş gazileri,
*Şampiyon sporcular,
*Terörden zarar görmüş ve buna bağlı olarak aylık alma hakkı kazanmış siviller ile ölen kişilerin hak sahipleri,
*Fahri emekli olan kişiler,
*Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazileri emeklilik bayram ikramiyesi alma hakkına sahiptirler. 


 

Ekonomi Haberleri