Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte, bakanlıklar ve AKP’nin ekonomi uzmanlarının sosyal güvenlik sistemini yeniden yapılandırma çalışmalarına başlaması bekleniyor. Bu süreçte prim ödeme gün sayısı, intibak ve yıpranma şartları baştan ele alınacak.
Ekonomik zorluklar, ödenmeyen primler, çalışan ve emekli sayısı arasındaki dengesizlik ve kayıt dışı istihdam gibi sorunlar nedeniyle bozulan sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesi amacıyla yeni dönemde bir çalışma yapılması planlanıyor.
ELEŞTİRİLER ÇOĞALDI
Kamuoyunda, özellikle en düşük emekli aylıklarıyla ilgili yapılacak artışların, daha fazla prim ödeyenler ile düşük prim ödeyenlerin aldığı maaş arasındaki farkı azaltacağına dair düzenlemeler beklenirken, bu durum sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştirileri artırdı.
TBMM tatile girmeden önce en düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik düzenlemenin hazırlıkları sırasında AKP içinde, sosyal güvenlik sisteminin tamamen yeniden ele alınarak tartışmalı alanlarda yeni adımlar atılması gerektiği gündeme geldi.
EKİM AYINDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
AKP ve hükümet nezdinde sosyal güvenlik sistemiyle ilgili henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadı. Ancak AKP kurmayları, sosyal güvenlik sisteminin baştan aşağı gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Emeklilik sistemi, intibak meseleleri ve aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alan kişiler gibi sorunların bulunduğunu belirten kurmaylar, EYT ile aktüeryal dengenin bozulduğunu ve sistemin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de ise şu anda bir emekliye karşılık 1,5 çalışan bulunduğu için sistemin sürdürülebilirliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte, ilgili bakanlıklar ve AKP'nin ekonomi uzmanlarının sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması için bir araya gelerek çalışmalara başlaması öngörülüyor.
7 BİN 200 PRİM GÜNÜ VAADİ DE ELE ALINACAK
Yeni dönemdeki sosyal güvenlik reformu kapsamında, AK Parti'nin önemli seçim vaatleri arasında yer alan esnafın emeklilikteki prim günü şartının 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkı tanınmasına yönelik düzenlemelerin de ele alınması bekleniyor.