İrem Gül / Günboyu
EYT düzenlemesi ile ilk maaşlarını almaya başlayan 2 milyon 250 bin vatandaşın da eklenmesiyle birlikte Türkiye''deki toplam emekli sayısı 15 milyonun üzerine çıktı.
SGK, nüfusa oranla oldukça büyük bir emekli grubunun olması nedeniyle, ödemelerde yaşanacak gelir adaletsizliğinin önüne geçmek için çalışmalara başladı. Türkiye''de uzun yıllardır yürürlükte olan mevcut ''emekli maaşı hesaplama'' kriterlerinde de kapsamlı bir yenileme sürecine girilirken, şu anda maaş hesaplamada kullanılan üç faktör neredeyse tamamen değişme aşamasında.
SGK''nın şu anda kullandığı hesaplama araçlarına göre , 2000 öncesi çalışılan dönem maaşta en yüksek etkiyi yaratıyorken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplama dahil edilirken, birçok emekli ve emekli adayı çalışma hayatının büyük bir kısmının bu aralığa denk gelmesi nedeniyle düşük maaş almaya mahkum ediliyordu.
EYT''Lİ EMEKLİ İLK MAAŞINA ALIŞAMADAN ÜCRET DEĞİŞİKLİĞİ YAŞAYABİLİR
Akşam gazetesinde yer alan habere göre; SGK ''emeklilerin kanayan yarası'' olarak tanıtılan bu problemin üzerine yıllardır yürüttüğü yoğun çalışmada son aşamaya geldi. Yaz aylarında uygulamaya konulması planlanan prim sistemi ile 2000 öncesi çalışma günlerinin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme, bayram nedeniyle öne çekilen maaşların ardından ilk aylıklarını alan ve emeklilik başvurusu hala inceleme aşamasında olan milyonlarca EYT''linin de ücretlerinde değişiklik anlamına geliyor.
DEĞİŞMEYEN EMEKLİ MAAŞI KALMAYACAK
Statüsü fark etmeksizin tüm emeklilerin uzun senelerdir hayallerini süsleyen değişiklik, 15 milyonu aşan vatandaşın emekli maaşlarında büyük ölçüde bir artış yaşanacağı anlamına gelmekte. Yeni düzenlemenin uygulamaya konulması halinde, halihazırda çalışma hayatına devam eden adayların da, emekli olmaları halinde alacakları maaş çok daha yukarı çıkmış olacak.
4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı gibi statülere bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı ise hala merak ediliyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in, seçimlerden önce net bir açıklama yapıp yapılmayacağı bilinmezken, 14 Mayıs''ın ardından seçim sonucuna göre yeni belirlenecek kabineye atanacak olan yeni bakanın, konu hakkında detaylı bir malumat verme ihtimali bulunmakta.
Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek.
Emeklilikte 2000 sonrası çalışılan yılların primleri yükseliyor! Maaşlar artık böyle hesaplanacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 15 milyon emeklinin maaşını hesaplarken kullandığı kriterleri tamamen değiştiriyor. Yeni düzenleme ile emekli maaşlarında dikkate alınan 2000 öncesi ve sonrası prim farkı konusunda düzenlemeye gidilecek.