12. Kalkınma Planı, şu anda uygulanan sistemdeki üçlü aylık hesaplama yöntemini değiştirerek emeklilerin maaşlarıyla ilgili değişiklikler öngörüyor.
2000 öncesi dönem için aylık bağlama oranı yüksek tutularak ayrı bir hesaplama yapılırken, 2000-2008 arasındaki dönemde ise daha düşük aylık bağlama oranı ve farklı katsayılar kullanılıyor.
Takvim'in haberine göre, 2008 sonrası için ise yine daha düşük aylık bağlama oranı kullanılırken enflasyon ve büyüme de hesaba katılıyor. Şimdi plana göre emeklilik aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenecek.
Yeni düzenlemede öncelik, bireylerin daha fazla prim ödeyerek daha yüksek maaş almalarına verilecek. Yani çalışma süresi uzadıkça emekli aylığı da artacak. Böylece istihdam süreleri uzamış olacak. Şu anki sistemde ise önemli olan daha fazla gelir elde etmek, emekli aylıklarını yükseltmeye katkı sağlıyor.
EYT DIŞI KALANLAR
Yapılacak başka bir reformla birlikte emekli olma şartları yeniden düzenlenirken yaşam süreleri de göz önünde bulundurulacak. Bu şekilde, adil ve aktif-pasif dengesini sağlayan bir emeklilik sistemi oluşturulmuş olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çatısı altında toplanan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumları arasında norm birliği sağlanacak. Bu çerçevede, Bağ-Kur prim şartının 9 bin günden 7,200 güne indirilmesi ve SSK ile eşitlenmesi önerisi ilk adım olarak değerlendirilmektedir. Özellikle EYT sonrasında sigortalı olanlar, yani 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren çalışma hayatına katılanlar, bu yeni reform sürecine dahil edilecek ve emekli olma sistemi değişmiş olacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK VE ÇİFT MAAŞ
Emeklilik sistemindeki bir diğer reform ise tamamlayıcı emeklilik ile gelecek. Orta Vadeli Program'da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TSS) ile çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında bir emekli maaşı daha alacaklar.
Bu şekilde, çalışırken elde edilen refah düzeyinin emekli olunduğunda düşmesi önlenmiş olacak. Çalışanların tamamlayıcı emeklilik sistemine katılmasıyla, üçlü bir destek de sağlanacak.