Ocak ayında emekli maaşlarına yapılan son düzenlemeyle yüzde 49,25 oranında bir zam gerçekleştirildi. Ancak, bu zamdan 6.700 TL ve altındaki emekliler etkilenmedi.
Günümüzde açlık sınırının 16.000 TL seviyesine yükseldiği düşünüldüğünde, en düşük emekli aylığı olan 10.000 TL ile geçinmeye çalışan emekliler büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
EMEKLİLER SEYYANEN ZAM İSTİYOR
Çoğu emekli, iktidardan sosyal medya aracılığıyla seyyanen artış talebinde bulunuyor. İktidar cephesinde ise 5.000 TL seyyanen artışın gündemde olduğuna dair kulis bilgileri dolaşıyor.
“ORANLAR DÜŞÜK SEVİYEDE”
SGK Uzmanı Ali Tezel, seyyanen zam ve bayram ikramiyesi dışında, emeklileri ilgilendiren önemli bir durumun olduğunu vurgulayarak, 2008 yılında çıkarılan "Sosyal Güvenlik Reformu" adlı kanuna dikkat çekti.
Tezel, bu reformun taban aylığını sıfıra yaklaştırdığını, emekli maaşlarının hesaplama formülünü değiştirdiğini ve aylık bağlama oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü belirtti.
"2 MİLYON KİŞİ 26 BİN 340 TL CİVARINDA ALACAKTI"
Açıklamasıyla dikkat çeken Tezel, emekli olacak olanlar için bu oranın yüzde 30'a indirildiğini belirtirken, bu durumun sonucunda çok düşük emekli maaşlarının ortaya çıkmaya başladığına dikkat çekti.
Tezel, "3.000 TL ile 5.000 TL arasındaki maaşlarla insanların geçinmesinin mümkün olmadığını ve bu maaşların verilen primin karşılığı olmadığını" ifade ederek, "Eğer bu reform gerçekleştirilmemiş olsaydı, şu anda en düşük SSK emekli maaşının 26.340 TL gibi bir rakam olabileceğini" vurguladı.
Tezel, "Taban aylık alan yaklaşık 2 milyon kişiye 26.340 TL yerine 10.000 TL gibi düşük bir miktarın verildiğini" sözlerine ekledi.