Temmuz-Ocak dönemi için en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olarak belirlendi. Emekli maaşlarına yapılacak zam düzenlemesi için Meclis'te süreç başlatıldı. Yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından SGK, maaş farklarını ödemeye başlayacak. Taban maaş düzenlemesinin bütçeye 6 aylık maliyetinin 33 milyar 200 milyon TL olduğu hesaplandı.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu, en düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkaran düzenlemeyi oy çokluğuyla onayladı.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 12 BİN 500 LİRAYA ÇIKTI
En düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkaran düzenleme ile 3,7 milyon kişinin maaşı artacaktır.
MAAŞ FARKLARI AĞUSTOS AYINDA ÖDENECEK
Ağustos ayında emekli maaşları 12 bin 500 TL olarak ödenecek ve Temmuz ayı için 2 bin 500 TL ek ödeme yapılacak. Bu düzenlemenin bütçeye toplam maliyeti ise 33,2 milyar TL olarak hesaplandı.
SSK VE BAĞ-KUR'LUNUN MAAŞ FARKI OLUŞTU
SSK'lılar her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise 25-28'inde emekli maaşlarını alıyor. SSK'lılar zamlı maaşlarını almaya başladı. Ancak en düşük emekli maaşı düzenlemesi yasalaşmadığı için maaş farkları daha sonra ödenecektir.
SSK ve Bağ-Kur emekli maaş farklarının, Meclis sürecinin tamamlanmasının ardından Ağustos ayı başında ödenmesi planlandı.
HESABA YATACAK EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de 16 milyon emekli bulunuyor ve her yıl iki kez zam alıyorlar. Ocak ayında emeklilere yüzde 49,25, Temmuz'da ise yüzde 24,73 zam yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına kök maaş üzerinden artış yapılır ve yüzde 4 ek ödeme uygulanır. Maaşlar taban maaşın altında kalırsa, hazine desteğiyle en düşük emekli maaşına tamamlanır.
EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?
Emekliler Temmuz ayında maaşlarını peşin alacak, bu nedenle zamlı maaşlar hesaplara yatırılacak. Ancak, ek düzenleme ödeme günlerine yetişmeyeceği için maaş farkları daha sonra ödenecektir.