Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, Elektrik Mühendisleri Odası’nın aylık elektrik tüketim artışları üzerinden yaptığı çalışma ile yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının enerji tüketiminde tasarruf sağlamadığını belirtti. Ülkemizde yaşayanların yüzde 65’inin, özellikle de sanayi ve ekonomide çalışanların batı bölgelerinde olduğunu belirten Pala, erken saatlerde işe başlanılması sonucunda elektrik tüketiminin arttığını ifade etti.
1 SAATLİK FARK
Bülent Pala, ülkemizin coğrafi büyüklüğü göz önüne alındığında doğu ile batı arasında 1 saatlik bir farkın olduğunu, hal böyle olunca da Avrupa ülkelerinin birçoğunun çok küçük yüzölçümlerinde olmasından dolayı yaz saati uygulamalarının sabitlenmesinin o ülkelerde sıkıntı yaratmadığının altını çizdi. Pala, eğer saat sabitleme uygulamasının yapılması şart ise bunun EMO’nun yaptığı incelemeye göre; GMT+2:30 saat diliminin yani Ordu-Fatsa’dan geçen 37.5 derece doğu meridyeninin Türkiye için en uygun nokta olduğunu söyledi.
"GENİŞ YÜZÖLÇÜMÜ OLAN ÜLKELERDE..."
Pala şöyle devam etti: “Buçuklu dilim belirleme, ülkelerin konumlarına göre dünyada başka ülkelerde de kabul gören akılcı bir çözümdür. Öncelikle altı çizilmesi gereken nokta, geniş yüzölçümü olan ülkelerde yaz-kış saati uygulamasının enerji tasarrufu açısından önemli olduğudur. Yazın günler uzun olduğundan ileri saat uygulaması devam ettirilmelidir.”