Temmuz ayında yapılacak zammı bekleyen emekliler için 6 aylık enflasyon göz önünde bulundurularak maaşlara yapılacak artış masaya yatırılacak.
Emekli maaşlarına ilişkin yapılması beklenen değişiklerin ayrıntıları da tarih yaklaştıkça günyüzüne çıkmaya başladı.
Kulislerden gelen bilgilere göre, AKP kurmayları milyonlarca emekliye yapılacak düzenlemede bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak ayrı ayrı desteklerin söz konusu olabileceğini belirtiyor. Peki en düşük emeki maaşı alan milyonlar için yeni bir formül gelecek mi? İşte ayrıntılar...
En düşük emekli maaşını alanlara yönelik destek için yeni bir formül üzerinde çalışıldığı kulis bilgileri arasında yer alıyor.
Konuya ilişkin olarak, Aile Bakanlığı tarafından emeklilere yönelik yürütülen çalışmada, en düşük emekli maaşı alanlara yönelik "bölgesel destek" adı altında bir formül üzerinde çalışılıyor. Söz konusu yeni çalışma, düşük gelire sahip emeklilere ek sosyal destek sağlanması üzerinde duruluyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALANLAR DİKKAT
Çalışma kapsamında en düşük emekli maaşının 10 bin lira seviyesinde olacağı belirlenmiş durumda. Yani, hane geliri bu rakamın altında olan emeklilere destek sunulacak. Bu destek, emeklilere nakdi olarak yakıt, doğalgaz, elektrik, su ve gıda gibi temel ihtiyaçların karşılanması üzerinde yoğunlaşıyor. Destek kriterleri ise bölgelerin özel ihtiyaçlarına göre belirleniyor.
AKP kaynakları, çalışma kapsamında özellikle büyükşehirlerdeki barınma sorununa dikkat çekiyor. Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan emekliler için kira yardımı konusunun üzerinde durulduğunu ifade ediyorlar. Bu şekilde, emeklilerin yaşadıkları şehirdeki ekonomik koşullara daha uygun bir şekilde yaşam koşulu sağlanması amaçlanıyor.
Emeklilere hane bazlı ek gelir desteğinin sağlanması amacıyla bütçenin Aile Bakanlığı sosyal yardımlar fonundan karşılanması planlanıyor. Bu düzenlemeden yararlanacak emekliler için belirlenecek kriterler arasında, emekli aylığı dışında başka bir gelire sahip olmama, gelirin 10 bin TL'yi aşmaması ve kirada oturulması gibi şartlar bulunuyor.
Çalışma henüz tamamlanmamış durumda. Kriterlerin netleştirilmesi Aile Bakanlığı tarafından yapılacak ve ardından kabine toplantısında sunulacak. Yasal düzenleme içinse çalışmanın Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.