ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, dünyanın dört bir yanından liderlerin giderek daha yaşlı isimlerden seçilmesinin, küresel siyasetin yeni bir gerçeği haline geldiğini belirtti.
Independent Türkçe'nin haberine göre 10 yıl öncesine kadar dünyanın en kalabalık 10 ülkesinden sadece biri, 70 yaş üzeri bir lider tarafından yönetiliyordu. Ancak günümüzde, bu ülkelerin 8'i 70 yaş ve üstündeki liderler tarafından idare ediliyor. Bu da dünya nüfusunun neredeyse yarısının 70'lerindeki veya 80'lerindeki isimler tarafından yönetildiği anlamına geliyor.
Gazete, otokratik rejimlerin yükselişe geçmesi ve otoriter liderlerin uzun yıllara yayılan görev sürelerinin bu durumu etkileyen faktörlerden biri olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, demokratik ülkelerde siyasete atılmak için var olan engellerin artması ve seçim kazanmak için gereken paranın önem kazanmasının da bu sonuca yol açtığı vurgulandı.
Özellikle ABD'de, son başkanlık seçimlerinde 77 yaşındaki Donald Trump ile 81 yaşındaki Joe Biden'ın yarışması ve Hindistan'da 73 yaşındaki Narendra Modi'nin kesin gözle bakılan bir seçimi kazanması gibi örnekler verildi. Bangladeş ve Brezilya gibi ülkelerde de benzer yaşlı liderlerin iktidarda olduğu belirtildi.
Pew Araştırma'nın geçen yıl yaptığı bir anketin sonuçlarına da yer verilen haberde, ABD'lilerin çoğunluğunun 70 yaşından genç bir başkan istediği ortaya kondu.
Chatham House'un Asya-Pasifik Direktörü Ben Bland ise konuyla ilgili olarak, dünyanın değişme hızı ve karşı karşıya kalınan zorluklar düşünüldüğünde, genç liderlerin ve taze fikirlerin eksikliğinin endişe verici olduğunu ifade etti.
Son olarak, Türkiye'nin 2003'ten beri lideri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da iki gün önce 70 yaşını geçerek bu liderler kervanına katıldığına dikkat çekildi.
En kalabalık 10 ülkeden 8'inin lideri 70 yaş ve üzerinde
ABD merkezli Wall Street Journal Gazetesi, dünyayı yöneten liderlerin 70 yaş üstünde oldukları yönünde bir dosya hazırladı.