Papatyagiller ailesine mensup olan enginar, kansere karşı koruyucu etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. İçeriğindeki sinarin maddesi sayesinde kötü kolesterolü düşürür.
Yüksek lif oranı sayesinde kan şekerini dengeler ve zeytinyağlı enginar yemekleri, şeker hastalarının insülin direncini düzenler. Ayrıca düzenli enginar tüketimi, sigara içen bireylerde vücuttaki nikotin seviyesini azaltır.
ENGİNARIN SAĞLIĞA KATKILARI
Kalp Sağlığı: Düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını korur ve kalp krizi riskini düşürür.
Sindirim Sistemi: Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini düzenler.
Kan Basıncı: Kan basıncını düzenleyerek tansiyonu kontrol altına alır.
Mide Koruyucu: Mide sağlığını destekler ve mideyi korur.
ENGİNAR NEREDE YETİŞİR?
Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak yetişen enginar, Türkiye'de en çok Marmara ve Ege bölgelerinde üretilmektedir. Haftada bir defa tüketilmesi önerilen enginar, genellikle zeytinyağlı yemek olarak sofralarda yer alır. Bu sayede karaciğer dostu olan enginar, kötü kolesterolü düşürmede de etkili olur.
Enginar, sağlığa pek çok fayda sağlayan, vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olarak sofralardan eksik edilmemelidir.