"Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak?" sorusuna milyonlarca kişi cevap ararken, EYT yasası sonrası bu konuda merakla beklenen gelişmeler yaşanıyor.
Erken emeklilikle ilgili gelecek açıklamalar beklenirken, Yargıtay'dan önemli bir emsal karar geldi. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar, prim şartını yerine getirerek EYT yasası ile emekli oldu.
Ancak bazı kişiler, prim şartını tamamlayarak bu yıl emekli olacak. Sigorta girişi tesciline dair açılan davalarda önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurmak gerekiyor ve dava süreci daha sonra başlıyor. Detaylar haberimizde...
Ancak, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar, H fırsatını kaçırdı ve 1 gün için 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kaldı.
Kademeli emeklilik konusunda henüz resmi bir çalışma olmasa da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, erken emeklilik bekleyen milyonlarca kişi için bir umut ışığı oluşturarak, "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor" dedi.
Mahkeme yoluyla EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumunu sürdürmek isteyen kişiler için ise Yargıtay'dan emsal bir karar geldi.
SGK'ya müracaat edilmeden açılan davalar, genellikle reddediliyor. Bu durum, sigorta girişinin tesciline ilişkin davalar için de geçerli.
YARGITAY NE DİYOR?
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 2023/10442 ve 2023/9228 numaralı kararlarında, bir işçinin iş mahkemesine açtığı dava sonucunda alınan kararın SGK tarafından istinaf başvurusu üzerine reddedildiğini ve ardından işverenin temyiz başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
Yargıtay kararında, bu tür davaların çözümünde öncelikle SGK'ya başvurulması gerektiği belirtilerek ve SGK'nın reddetme kararının belgelendirilmesi gerektiği vurgulandı. Kesin süre içerisinde dava şartlarının tamamlanmaması durumunda davanın usulden reddedilmesi gerektiği, dava şartlarının tamamlanması halinde ise davanın esasına girilerek karar verilmesi gerektiği ifade edildi.