Almanya''ya giden bir Türk''ün yıllık et tüketimi ise, Türkiye''deyken tükettiğinin tam 58 katına çıkıyor. Türk doktorlar, gurbetçilerin aşırı artan et tüketimi nedeniyle gut, obezite ve diş bozuklukları gibi çeşitli hastalıklara yakalandığını belirtiyor.
TÜRKİYE''DE ET NE KADAR?
Türkiye''de bir kilo dana-sığır kıyma 330 TL''yi aşarken, Almanya''da 4,89 Euro. Rusya- Ukrayna savaşından sonra et fiyatları, enflasyon nedeniyle biraz yükseldiği için zaman zaman fiyatlar 6 Euro''ya yaklaşıyor.
Ancak, bir Türk''ten ortalama 3- 4 katı fazla maaş alan bir Alman, işsiz bile olsa istediği kadar kırmızı et alıp tüketebiliyor. Almanlar''ın beyaz et tüketimi ise toplam kişi başı tüketimin 4''te biri. Yani bir Alman, yılda ortalama 14 kilo beyaz et, 46 kilo kırmızı et tüketiyor.
Maaş ve gelirde standardı yakalayan Avrupa''daki Türkler, hemen her hafta sonu ızgara yapıyor ve bol bol et yemekleri pişiriyor. Hatta, kuzu pirzola, dana kuşbaşı, sucuk gibi ürünler şoklanıp Türkiye''ye götürülüyor.
Türkiye''de ise, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) verilerine göre, vatandaşın sofrasından son 5 yılda 28 kilo kırmızı et eksildi.
2017’de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilo iken bu rakamın 2022’de 7 kiloya kadar düştüğü belirtildi. 2023''te rakamın daha da düştüğü hesaplanıyor. Bir Türk''ün yıllık beyaz et tüketimi ise 21 kilo civarında.
ALMANYA ET FİYATLARI NE KADAR?
1 KG sığır Kıyma: 4.89 Euro. (Yaklaşık 102 TL) Bazı yerlerde 5.90 Euro''ya kadar çıkabiliyor.
1 KG sığır Biftek: 7,49 Euro (Yaklaşık 157 TL)
1 KG sıgır Pirzola: 17,16 Euro (Yaklaşık 360 TL)
Maliye Bakanı Nurettin Nebati''nin daha önce “Kokuyor“ dediği, ardından da, “Koyun eti yağlıdır, koyun eti güzeldir. Koyun eti güç verir“ açıklamasını getirdiği koyun eti fiyatları da Almanya''da oldukça makul.
Herkes istediği miktarda alabiliyor. En pahalı koyun eti ürünü, kuzu pirzolanın kilosu 15,93 Euro. Kuzu budun kilosu 13,32 Euro.
Bir Alman yılda yaklaşık 60 kilo et tüketirken, İsviçre''de kişi başı yıllık et tüketimi 52 kilo. Hollanda''da bu rakam kişi başı 40 kilo. Bir Bulgar yılda 36.5 kilo et tüketiyor, bir Macar 32,6 kilo…
Avusturyalı biri yılda 58,9 kilo et yerken, bir İsveçli yaklaşık 49 kilo et tüketiyor. Bu ülke vatandaşlarının tüketiminin üçte ikisini kırmızı et oluşturuyor.