Ülke genelinde yaşanan barınma krizi devam ediyor. Banka kredilerindeki yüksek faiz oranları artmaya devam ederken ev veya iş yeri almak isteyenler için müjdeli haber ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez'den geldi.
111
Türkiye'de süren barınma krizi ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Kiracılar, ev sahibi olma hayaliyle banka kredilerine yöneliyor. Uzun süredir ev almayı düşünenler için iyi bir haber geldi.
211
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) rakamının 26.3 trilyon TL olduğunu belirtti. Eğilmez, bu rakamın TÜİK tarafından kabul edilen kur üzerinden hesaplandığında 1 trilyon 119 milyar dolara eşit olduğunu açıkladı.
311
Son faiz kararının ardından piyasalarda hareketlilik yaşanırken, ekonomist Mahfi Eğilmez'in borsa ve konut piyasalarındaki gelişmelere ilişkin yazısı yeniden gündeme geldi.
411
Mart ayında açıklanan ekonomik göstergelerde büyüme oranı ve turizmin olumlu olduğu vurgulayan Dr. Mahfi Eğilmez, 2023 için büyüme oranının %4,5 olarak öngörülmesini olumlu karşıladığını ifade etti. Türkiye'nin %67'lik enflasyonla Arjantin ve Lübnan'dan sonra dünyada en yüksek enflasyona sahip üçüncü ülke olduğunu dile getirdi.
511
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri 500 baz puan artırması sonrasında ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu artışın doğru bir hamle olduğunu belirtti.
611
Eğilmez, "Merkez Bankası'nın artan enflasyonu kontrol altına almak için faizi yükseltmesi doğru bir yaklaşımdır. Ancak maliye politikası yeterince sıkılaştırılmaz ve yapısal reformlar gerçekleştirilmezse faiz artışının etkisi sınırlı kalacaktır" dedi.
711
Borsa ve konut piyasalarına yönelik öngörülerini paylaşan Eğilmez, "Faiz oranları enflasyon seviyesine yaklaştığında, borsadaki hisse senetleri ve gayrimenkul fiyatlarında düşüş yaşanabilir ve önceki rekor seviyelerini koruyamayabilir" diyerek yatırımcılara uyarıda bulundu.
811
Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı yazısında ayrıca şunları söyledi:
"Bu zorlama ekonomi politikası şimdilik tüketim ağırlıklı büyümeye ve istihdama destek oluyor gibi görünse de başta gayrimenkul ve borsa olmak üzere çeşitli alanlarda balonlar oluşmasına yol açıyor.
Böyle bir ortamda ‘borsa rekorlara doymuyor, demek ki ekonomi iyi gidiyor’ demek gerçekçi değil. Günü gelip de faiz enflasyon düzeyine çıkarılmak zorunda kalınınca o rekorlara doymayan borsadaki hisse değerleri ve gayrimenkul fiyatları bu kez çöküşlere doymaz hale gelecek."
911
Eğilmez, en son açıklanan yüzde 67’lik enflasyon oranı ile Türkiye’nin, yüzde 254’lük Arjantin ve yüzde 177’i ile Lübnan’dan sonra üçüncü sırada geldiğini belirtti. Enflasyonun yapışık hale geldiğine de değinen Eğilmez, "Sokaktaki vatandaş enflasyon ile ciddi mücadele olmadığını görünce iç tüketimini kısmıyor. Kredi kartı taksit sayıları kısıtlandı ama tüketimin önüne geçilemiyor. Maliye politikası gevşekse ve yarı sıkı para politikanız varsa önleyemezsiniz. Sokağın davranışı da fiyatları artırıyor. Sarmaldan çıkılamıyor” açıklaması yaptı.
1011
Geçen yılın bütününde 143 milyar lira olan bütçe açığının 2024 yılında şimdiden 151 milyar liraya ulaştığına işaret eden Eğilmez, “Ocak, Şubat nakit açığı 405 milyar liraya yükseldi. Bu bütçeyi de zorluyor. Türkiye’nin 2023’ün ilk 3 aylık verisine göre 483 milyar dolar toplam dış borcu var. 12 aylık 37 buçuk milyar dolarlık bir cari açığımız var, düşüyor. İhracatta 500 milyon dolarlık bir artış oldu. 2023 Ocak’ına göre ithalatta 7,6 milyar dolarlık bir düşüş var. Bunun yaklaşık 4 milyar doları, altın ithalatındaki düşüşten kaynaklanıyor. Böylece cari açığımızda Ocak’ta 7,8 milyar dolarlık bir düşüş yaşadık” bilgisini verdi.
1111
Enflasyonla mücadele de farklı yöntemler denenebileceğini anlatan Eğilmez, en kötüsünün enflasyonu takip etmek olduğunu söyledi. Eğilmez, “Merkez Bankası, faizi yüzde 45 yerine bir anda yüzde 75’e çıkarabilir. Böylece sistemi önce bir sarsarsın ve oradan geriye gelirsin. Böylece enflasyonun önüne geçerek önemli bir etki oluşturabilir. Bu şekilde farklı yöntemler denenebilir” şeklinde öneride bulundu.