Milyonlarca ev, arsa, arazi ve işyeri sahibinin ödediği Emlak Vergisi'nin ikinci taksit dönemi sona eriyor, 30 Kasım'da son gün... Ödemelerini bu süre içinde yapmayanlar gecikme faizi ödemek zorunda kalacaklar.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF TUTULACAK?
Emlak vergisi mülkiyetine sahip olan, ancak gelir kaynağı olmayan emekliler, dul ve yetimler, şehit aileleri, gaziler ve işsizler için bir istisna sağlıyor. Milli Gazete'de yer alan habere göre, bu kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyorlar.
Tek bir gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar, brüt 200 metrekareyi aşmayan mülkler için emlak vergisinden muafiyet talep edebilirler. Ancak, muafiyet koşullarına rağmen vergiyi ödeyen kişiler, ödeme yaptıkları döneme göre 5 yıl içinde geri ödeme talebinde bulunabilirler.
EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL ÖDENİR?
Emlak vergisi borcunuzu ödemek için farklı yöntemler bulunmaktadır. İnternet üzerinden işlem yapmak istemiyorsanız, mülkünüzün bağlı olduğu belediyeye başvurarak ödemenizi doğrudan belediyeye yapabilirsiniz. Ayrıyeten, emlak vergisi ödemelerinizi banka şubeleri aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.
Emlak vergisi ödemesi için belediyeler tarafından tahsis edilen beyanname doldurulur. Bu işlem sırasında tapu, nüfus cüzdanı ve eğer bir bina söz konusu ise kullanma izni fotokopileri de hazır bulundurulmalıdır. Beyannameye meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası da bildirilmelidir. Bu belgeleri hazırlayarak belediyeye başvurarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
ÖDEME SEÇENEKLERİ
Emlak vergisi ödemeleri her yıl Mart ayında başlar ve 31 Mayıs'ta sona erer. Ödemeleri yapmak isteyenler, ya tek seferde peşin ödeme yapabilirler ya da iki eşit taksit halinde ödeme seçeneğini tercih edebilirler.
EMLAK VERGİSİ TUTARI NE KADAR?
Emlak vergisi tutarı taşınmazın özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Mart ayında 349 TL ödeyen ev sahipleri, Kasım ayında aynı miktarı ödemek zorundadır.
ÖDEME YERLERİ
Emlak vergisi ödemeleri, ilgili taşınmazın bulunduğu il veya ilçe belediyelerine yapılmalıdır.