Türk Borçlar Kanunu'na 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına getirilen yüzde 25 kira artış zam sınırı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı.
Yüksek enflasyon ve art arda gelen zamların ardından yüzde 25’lik zam sınırının sona erip ermeyeceği merak konusu oldu. Ev sahipleri ve kiracılar gözlerini bakanlıktan gelecek net bir açıklamaya çevirmişken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sınırlamanın devam etmesi için neden olmadığını vurgulamıştı.
KİRACILAR ÜZGÜN, EV SAHİPLERİ MUTLU
1 Temmuz’dan itibaren kira artışlarının 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenmesi bekleniyor. Bu düzenleme kiracılar için belirsiz bir dönem başlarken, ev sahipleri daha yüksek kira taleplerinde bulunabilecekleri için kararı sevinerek karşılıyor.
KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ
Avukat Burcu Akar Muratoğlu, yeni dönemde kira zamlarının 12 aylık TÜFE ortalamasına göre hesaplanacağını ve ev sahiplerinin kira tespit davaları açabileceğini belirtti.
2 TEMMUZ’DAN SONRA…
Muratoğlu, 2 Temmuz'dan sonra her ay TÜİK'in yayınladığı bültende yer alan oranların baz alınacağını ve kira artışlarının buna göre yapılacağını ifade etti.
Kira sözleşmeleri yenilendiğinde, ev sahipleri TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık enflasyon ortalaması üzerinden kira zammı talep edebilecek.
11 AYLIK TÜFE ORANLARI TOPLANACAK
Kira zam oranını hesaplarken her kiracının sözleşme yaptığı aydan geriye dönük 11 aylık TÜFE oranlarını toplayarak ortalama alması gerekecek.
YÜZDE 59.64’LÜK ARTIŞ OLABİLİR
Muratoğlu, Mayıs ayını baz alarak yaptığı hesaplamada, 3 Mayıs'ta açıklanan Nisan ayı enflasyonu ve 11 aylık TÜFE oranlarının ortalaması alındığında, yüzde 25 sınırı olmasa kira zamlarının yüzde 59.64 oranında olacağını belirtti. Bu durumda, ev sahipleri konutlarını en fazla yüzde 59.64 oranında zam yapabilecekti.
5 YILI DOLDURAN KİRACILAR DAVA AÇABİLİR
Kiraların enflasyon oranına göre artırılmasının ardından kiracıların açabileceği davalar hakkında bilgi veren Muratoğlu, kira miktarı konusunda anlaşmazlık halinde, ev sahiplerinin kira sözleşmesi beş yılını dolduran kiracılar için kira tespit davası açabileceğini söyledi. Beş yıl dolmamış kiracılar için ise sadece kira uyarlaması davası açılabileceğini belirtti.