Evlerde su tasarrufunu arttıracak proje!

Gümüşhane'de, Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Budak tarafından geliştirilen ve evlerde su tasarrufunu artırmayı hedefleyen projenin patenti alındı.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Budak, Öğr. Gör. Yusuf Yakut ve Öğr. Gör. Harun Çolak tarafından hazırlanan bu yenilikçi proje, "Muslukta İstenilen Su Sıcaklığı Elde Edilene Kadar Boşa Akacak Soğuk Suyu Tekrar Şebekeye Tekrar Kazandıran Sistem" olarak adlandırılıyor. Proje, evlerde su tasarrufunu büyük oranda artırmayı hedefliyor.

Proje, kombilere entegre edilerek çalışacak şekilde tasarlandı. Su ısınana kadar geçen sürede akan soğuk su, özel bir haznede korunarak ortalama sıcaklığa ulaştıktan sonra tekrar şebeke sistemine dahil edilecek. Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Budak, bu sistemin su kaybını tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.

Projenin detaylarından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Budak, bu yenilikçi sistemin her evde kolaylıkla kullanılabileceğini vurguladı. Budak, "Bu patentli proje, herkesin evinde uygulayabileceği bir yöntem. Amacımız, banyoda ve mutfakta sıcak su kullanılırken suyun ısınmasına kadar geçen zamandaki su kaybını en aza indirmek. Projemiz, şebekeden alınan suyun ısınana kadar geri dönüşümle hazne içinde kalmasını ve ısındıktan sonra tekrar şebekeye gönderilmesini sağlıyor. Özellikle banyoda su açıldığında en az bir kova su boşa gidiyor. Biz bu kaybı tamamen ortadan kaldırmak veya en aza indirmek istiyoruz" dedi.

Teknoloji Haberleri