Umut Can Halavart / Günboyu
İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik kapısını açacak olan EYT düzenlemesi, 28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçmiş ve Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlamıştı.
VEDAT BİLGİN''İN ESKİ SÖZLERİ GÜNDEM OLDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in, Kasım 2022''de yaptığı açıklamada "Bazı milletvekillerince ''prime takılanlar'' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400" ifadelerini kullanmasına karşın, EYT düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yapılan değişiklik ile prim gün sayısının 5925''e kadar yükseltilebildiği bir uygulama ile yürürlüğe girdi.
Emeklilik konusunda devletin en yetkili isimlerinden birinin yaptığı açıklamayı referans alan çok sayıda vatandaş, 5000 prim günü ile emekli olabileceğini düşünerek Sosyal Güvenlik Kurumu''na (SGK) başvurdu ve doğum borçlanması ile askerlik borçlanması yapmak için binlerce lira ödedi. Bu ödemelerin birçoğu için bankalardan kredi çeken mağdurlar, son dakikada hayata geçirilen ''kademeli prim'' uygulaması ile hem alacakları maaştan oldu, hem de ödemek zorunda kaldıkları borçlar ile baş başa bırakıldı.
14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce sorunlarının çözülmesini ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin 1999 yılından önceki yasalara dayanarak çıkarılmasını talep eden emekli adayları için önümüzdeki hafta, hayati bir öneme sahip olacak.
TBMM''nin seçimlere yaklaşık 40 günlük bir zaman kalmışken, 7 Nisan itibari ile tüm çalışmalarını askıya alacağı iddia edildi. EYT''de yaşanan mağduriyetlerin ortadan kalkması için yasa değişikliği gerekirken, bu değişikliğin yapılabilmesi için de Meclis''in kesin suretle açık olması gerekmekte. Bu sebeple 7 Nisan Cuma gününe kadar Meclis''e getirilmesi beklenen 2. torba yasa için adeta geri sayım başladı.
"CUMHURBAŞKANI DANIŞMANLARI İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik konusundaki sıkıntılarının çözüleceğine yönelik kesin şekilde konuşurken, EYT''de 5000 prim günü ile emeklilik bekleyenler için de umut dolu sözler sarf etti. Sosyal medya hesabından konu hakkında detaylı açıklamalarda bulunan uzman isim, "20 Ocak itibari ile Ankara''da çok sayıda yetkili, bürokrat ve Cumhurbaşkanı danışmanı ile görüşmeler gerçekleştirdim. Kendilerine prim meselesinde özellikle yapılan borçlanmalardan kaynaklı ortaya çıkan sorunların tablosunu aktardım. Ben inanıyorum ki sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kesinlikle bu mağduriyetlere kayıtsız kalmayacaktır.
Çünkü bu insanlar devletin sözüne güvenerek bu adımları attılar. Birçoğu 54-55 yaşında, artık çalışabilecek dermanı dahi kalmamış kişilerden oluşuyor. Seçimlerden önce toplumun küçük kesimleri ile ittifak zorlamak yerine, buradaki insanların sıkıntılarına yönelmek, iddia ediyorum ki yeniden hem sayın Erdoğan''ı hem de Cumhur İttifakı''nı seçimlerde zafere ulaştıracaktır" ifadelerini kullandı.
"CUMA GÜNÜNE KADAR BU İŞ NETLEŞECEK"
Aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi''nin (MHP) Antalya Milletvekili Aday Adayı olan Onur Önal, 7 Nisan''da Meclis''in kapanacağına yönelik iddialar hakkında "Böyle bir tevatür var. Muhtemelen de gerçektir ancak bir hafta daha uzatılması da mümkün. Sanıyorum ki benim 2. torba yasa dediğim, 22 maddeden oluşan ve içerisinde staj ve çıraklık mağdurları ile uzman çavuşların özlük haklarına yönelik iyileştirmeler de barındıran düzenleme, bu hafta içerisinde gün yüzüne çıkacaktır.
Buna inanıyorum, söz konusu duyurunun da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmasını bekliyorum. Sayın Bakan Vedat Bilgin, bürokratlardan aldığı talimatları aktarıyor.
ABO''nun hemen düzenlenmesi gerekir. O da seçimlerden sonra başlanacak ve hakkaniyete kavuşacaktır. Şimdi, Bakan Vedat Bilgin''in açıklamaması, bir şey konusunda cevap vermiyorsa ya da reddetmiyorsa bunu şuradan anlayın. Uzman çavuşlar ile ilgili son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya gelinecek ve onlardan bir detaylı bilgilendirme alınacak. Orada tabii ki karar ne çıkacak bilinmiyor.
Durum böyle olduğu için Bakan var ya da yok diyemiyor. Staj ile ilgiliyse, bürokratların yönlendirmesi ile açıklama yapılıyor şu an. Bunlar hep bürokratların lafı. Yok sözleşme mi var, patron kim? Prim mi var falan bu tür sözler, bunlara mağdur demek doğru değil gibi lafların söylenmesinin hepsi bürokratların ifadeleri ve aslında talihsiz bir konuydu." şeklinde konuştu.